Google+ Followers

Saturday, January 24, 2015

Pergimu Mengadap Illahi

Assalamualaikum..

Semalam 23.1.2015 hari Jumaat pukul 11malam perginya bonda yg saya kasihi mengadap Illahi.Alhamdulillah saya sempat menjaga dia malam pertama di icu dan malam tadi..Kehilangan bonda saya cukup cepat saya rasakan.Sakit kaki lepas tu operate dan sesak nafas.Terlalu cepat.

Tak sempat saya nak jaga dia lebih lama.Saya tau itu memang sifat semuladi mak saya yg tak pernah menyusahkan anak2 sehingga ke saat akhir pemergiannya.

Tapi kami adik beradik puas hati kerana 9 orang anak2nya berada di sisinya.Masih ingat lagi saat genting mak saya bertarung nyawa.Kami membacakan yasin dan ajar mengucap kalimah Allah..Getirnya masa tu hanya Allah yang tahu.Kami adik beradik juga banyak menguruskan arwah.Dari hospital,memandikannya,mengimamkan solat jenazah,dan sehinggalah ke pengkebumiannya.Semua adik beradik yg lakukan.

Alhamdulillah mak berjaya mendidik kami adik beradik.Syukur sangat ya Allah punyai seorang ibu yg sangat penyayang dan terlalu baik hati..Pergimu tiada galang ganti.

Semoga arwah ditempatkan dlm kalangan orang yang beriman.Rindunya nak dengar suara mak saya membebel kat saya dan adik beradik lain.Rindu celoteh mak saya dan masakan dia.Lepas ni tiada lagi hidangan istimewa bila balik kampung.

Innalillah hi wainna ilaihi rojiun..

Saturday, January 10, 2015

Persiapan Sekolah Anak

Assalamualaikum

Excitednya umi bila anak masuk darjah satu.Semalam saya start jahit lencana anak saya.Jenuh juga nak jahit tu.Nampak senang sebenarnya tapi susah juga.

Hari sebelum tu saya dah jahit satu lencana.Yang lawaknya bila suruh Ain pakai dekat leher letaknya lencana tu.Kehkeh.Tudung pertama seingat saya 3 kali saya jahit.Jahit tetas dan jahit tetas.Mula2 kat leher,lepas tu jahit yang ke dua pakai jelujur biasa,takut masuk mesin mudah tanggal dan yang ketiga barulah saya berpuas hati sedikit saya guna jahitan lilit ubi.Ye ke dok sebenarnya lilit ubi.Hentam sajalah.Hari tu ada kawan cakap upah rm2 sekeping.Tapi tak tanya la pula kat mana.Masa ni lah terfikir nak beli mesin jahitlah semata2 nak jahit lencana.

So semalam settle lah semua tudung sekolah kebangsaan.Hari ni baru nak cari baju sekolah agama.Lencana kemudianlah.Nasib baik sekolah agama tak full lagi. Kalau tak,nampak gaya tak sekolah lah Ain.Tinggal nak iron baju,tulis nama di kasut dan the other things,balut buku..Abahnya cakap dia nak balut.Kita tengok je lah.Heehe.

Rasanya tenang sikit hati saya walaupun tak tau lagi macam mana Ain di hari pertama sekolah.Semoga yang baik2 saja untuk dia.Aamiin.

Thursday, January 1, 2015

Orientasi Darjah 1

Assalamualaikum w..b.t

Alhamdulillah semalam anak sulung saya dah pun menjalani hari persekolahan yang pertama untuk Tahun 1 iaitu hari orientasi.Sebelum tu berdebar2 sangat saya dan suami risau,bimbang dan takut.Maklumlah ini anak pertama dan pengalaman pertama masuk sekolah rendah.Lain sangat dengan di tadika.

Sebenarnya agak susah nak pilih sekolah untuk anak.Iyalah setiap ibu bapa pasti nakkan yang terbaik untuk anak masing2.Tapi mungkin ni yang terbaik yg kami mampu.Pagi2 tu senang je Ain bangun sebab nak ke sekolah.Excited sangat.

Dah sampai di sekolah,kami terus lihat nama semua murid di board berhampiran pondok jaga.Ain dalam kelas 1 Taurus.Terus kami daftarkan Ain dan anak diminta beratur mengikut barisan.Ibu bapa kena masuk dewan kerana ada taklimat.So,tinggalkan Ain dan tak sangka dia ok.Masa beratur tu pun dah dapat kawan dah.Delaila nama budak tu.Sorang lagi Ain lupa namanya.Yang kelakarnya sampai ke dalam kelas pun duduk bertiga dorang.Terharu juga saya sebab Ain ok.

Masa rehat kami ambil anak2 di kelas untuk makan di kantin.Saya dan Ain  yang beratur beli makanan.Sambil2 ajar dia beli makanan.Sedap masakannya.Nasi goreng rm1 untuk Ain dan saya beli bihun sup untuk saya.Lepas tu kami ambil buku teks dan beratur beli buku di kedai buku.Ni pun baju sukan tak beli lagi sebab dah habis stok.

Nak share sikit perbelanjaan untuk sekolah Ain.
-baju dan kain sekolah-rm140( saya tempah )upah pula 14 kali 5=70.ni pun baju sek agama tak beli lagi sebab tak confirm lagi sekolah agama.
-tudung,kasut,anak tudung,stokin,beg=rm150
-botol air dan telekung=rm54
-lencana dan name tag=rm15
-beli buku tulis dan alat tulis=rm80
-Bayar transit=rm250
Rasanya ni untuk setakat ni.Tunggu bayar yuran PIBG lah nanti.Saya cuma doakan agar Ain berjaya dunia akhirat.