Google+ Followers

Wednesday, July 2, 2014

Resepi Teresek Kacang Panjang

Assalamualaikum

Sambil2 menunggu drama di tv3 ni saya nak berkongsi dengan kawan2 resepi teresek kacang panjang.Hehe.Tak surelah you all tau ke tak resepi ni.Tapi memang rare lah di Kelantan.Sebenarnya ia adalah inspired by teresek jantung pisang.Saya masak resepi ni masa hari pertama puasa.

Resepi ni saya belajar daripada mak saya.Bahan2:
Kacang panjang-potong dalam 1/2 inci
hirisan lengkuas
kunyit
bawang merah
ketumbar
cili api
sedikit rempah kari
kerisik
ayam yang dipotong kecil2

Cara buat
Semua bahan tadi diblend kecuali kerisik dan kacang panjang.Lepas tu tumiskan dengan sedikit minyak.Masukkan ayam yg dah dipotong kecik2.Seeloknya bahagian tulang seperti tekak,chicken wing dan kaki.Kemudian masukkan sedikit santan dan kemudian kerisik.Biarkan dalam 20 minit.Last sekali masukkan kacang panjang.Biarkan seketika dan kemudian bolehlah dihidangkan.

Psst;masakan ni tak adalah berkuah sangat.Basah2 kering gitu.

4 comments:

  1. Eh. Kat rumah i tak penah masak teresek ni. Macam menarik je ni.

    ReplyDelete
  2. kalau buat ni utk cik abe mesti suka sbb tak berkuah. suami sy kurng mknn berkuah.
    sy pulak kalau x da kuah mcm nk tercekik.
    thanks ummi berkongsi resepi

    smua bahan ada dlm esbok kecuali kcng pnjng

    ReplyDelete