Google+ Followers

Wednesday, December 24, 2014

Banjir di Kelantan

Assalamualaikum w.b.t

Tahun ni merupakan tahun paling buruk bagi rakyat kelantan khususnya dan negeri2 pantai timur yang lain.Mana tidaknya,banjir yang melanda begitu dasyat sekali.Kawasan kampung saya walaupun tidak dilanda banjir,namun kami juga terasa kesannya.

Masa saya di kampung hari tu,sempatlah anak2 saya bermain banjir depan rumah walaupun airnya hanyalah lopak2 kecil saja.Seronok sangat mereka.Kami juga sempat pergi tengok air di Kota Bharu.Dapat juga merasa makan ikan puyu sebab abah menahan pukat masa tu.Jadi tak lah kempunan.

Sebelum bertolak balik ke Shah Alam sehari sebelum keputusan PT3 diumumkan,saya dan famili serta abang dan kakak ipar ke Pengkalan Kubor.Ingatkan naklah beli sedikit peralatanSebelum tu kami singgah di Rantau Panjang untuk mengambil adik saya yang bertugas di Rantau Panjang.Sebabnya kereta dia tak boleh keluar.Ditinggalkan di Stesen Keretapi Rantau Panjang.Mada di Rantau Panjang banyak kelihatan lori2 askar dan JPAM menghantar bekalan makanan dan bantuan lain.Dalam 10 buah lori juga yang kelihatan di sebuah sekolah di Rantau Panjang.

Masuk saja ke Pengkalan Kubor,rupanya tempat ni lagi teruk.Kelihatan dapur rumah penduduk dimasuki air sehingga paras paha.Lebih kurang 5 kilometer nak sampai,air memang dah memenuhi jalan.Dah jadi laut dah.Ada juga kelihatan seorang bapa membawa anaknya bermain air di situ.Mak saya pula risau takut boleh masuk untuk shopping tiba2 tak boleh keluar sebab masa tu pun dah start hujan.Kami tanya orang yang sedang main air di tepi jalan tu.Katanya ni lah kawasan yang paling dalam.So Pengkalan Kubor tak jadi,kami patah balik singgah makan mee celup rumah kawan kakak ipar di Pasir Mas.Alhamdulillah masa kami sekeluarga balik ke Shah Alam cuaca elok sahaja.

Semalam pula,abang saya stuck beberapa jam di Merapoh Gua Musang semasa dalam perjalanan balik ke Shah Alam.Nasib baik boleh keluar.Tanah runtuh dan banjir.

Ya Allah,Kau lindungilah kami dari bencana ini.Aamiin.

P/s;ni gambar di pengkalan kubor yang saya ambil dari dalam kereta.

Sunday, November 30, 2014

Gulai lemak Kuning telur Itik

Alhamdulillah.Selesai menjamu selera.Makin menjadi2 selera saya ni.Semalam sebab dengar adik saya gulai telur itik,hari ni kami ke pasar semata2 nak cari telur itik.Lima biji rm4.Oklahkan.Nak kata tak ok pun,sebab nak makan.Saya beli 10 biji rm8.

Tadi dah gulai separuh.Ada lagi separuh.Makan nasi panas2 ditambah pula dengan budu yang sengaja saya letak cili lebih sikit.Memang pedas menyengat tapi sedap.Anak dara pun bertambah.Resepi saya mudah saja.Bawang merah,lengkuas,asam keping dan sedikit ketumbar.Lupa pula sedikit kunyit.Kalau sapa2 yang suka warna merah sikit bolehlah blend lada kering.Tapi letak sikit je lah.Garam dan gula secukup rasa.

Sebenarnya,tadi juga saya buat eksperimen.Rupa2 nya telur itik ni kalau yang memang eloklah,walaupun dipecahkan ke lima2 biji dalam satu bekas sebelum dimasukkan ke dalam santan tu,tetap dia akan terasing satu demi satu.Maksudnya telur tak bercampur.Bolehlah cuba yea.Sebelum ni saya pecahkan satu2,rupa2nya boleh je pecahkan semua sekali letak dulu dalam bekas lain.

Petua ni rasanya saya tengok dalam tv.Ni betul2 orang nogori yang mengajarnya.Tapi memang menjadilah.

Saturday, November 29, 2014

Pulut Gaul Kelapa Parut Ikan Masin

Assalamualaikum

Sejak semalam lagi saya mengidam nak makan pulut ikan masin atau ikan kering.Ni betul2 mengidam ni.Hehe.Tapi semalam kecewa sangat bila check gobok,yang ada hanyalah beras pulut yang dah berkulat dah. Banyak kutu beras juga.Terus saya buang beras pulut tu.Seingat saya last year saya pakai beras tu untuk buat ketupat sotong.Tahun 2014 ni tak berusik pun beras pulut tu.

Jadi petang semalam lepas ambil anak2 dari taska,saya beli beras pulut,kelapa parut yang baru dimesin dan sedikit barang dapur lain.

Pagi2 ini sesudah Subuh,rasanya terus saya masuk ke dapur.Misi harus diteruskan.Saya masakkan dua cup kecik beras pulut dalam periuk dan masakkannya.Lepas tu kelapa parut tu digaul dengan sedikit garam.Kemudian ikan kering atau ikan masin saya goreng sesedap rasa.Fuhh mantap.

Untuk anak2 pula,saya gorengkan popia frozen dan nuget.Boleh je kan?Masa mengadap pulut yang panas2 tu percaya tak pagi tu saya makan dua kali siap bertambah lagi.Rupa-rupanya dua2 anak lelaki juga suka pulut ikan kering ni.Kakak pula tak suka pun.Ikut abah dia kot.

Hari ni pula sebenarnya ada dua buah kenduri.Tapi bila sampai di rumah dalam pukul 6 petang,sebab ada lagi pulut tu dalam periuk,saya makan untuk yang terakhir kalinya.Tak membazir.Alhamdulillah.Maksudnya 2 cawan beras pulut tu mampu saya habiskan.Ini memang betul2 mengidam ni.

Friday, November 28, 2014

Adik saya dan Oppo

Assalamualaikum

Mesti parents yang ada anak2 UPSR masih lagi sibuk2 tentang result anak masing2..Mana nak sekolah lepas ni dan macam-macam lagi.Saya juga ada adik yang ambil UPSR baru2 ni.Alhamdulillah dia dapat 4A 1B.In sha Allah meneruskan legasi kecemerlangan kami adik-beradik.Bukan nak berlagak,kalau dulu time dapat hadiah,mak saya lah orang yang paling banyak dapat hadiah sebab kami adik beradik cemerlang masa di sekolah rendah.Hehe.Saya dulu dapat 3A 1B.Saya B matematik.Adik bongsu saya ni pula B English.Ada adik saya yang dapat 4A pun.Dulu kan 4 subjek saja.

Sebenarnya saya dah berjanji dengan adik saya nak berikan Rm 100 kalau dapat 1A.So ikut bilangan A lah.Awal tahun lagi saya janji dengan dia sebab nampak dia banyak sangat main.Kalau exam biasa,cuma dia dapat 2 A saja.Bila hari diumumkan result dalam pukul 9.00 tu kami saja lah mengusik dia,Azmien tengah ambil gambar tu,result straight A.Haha..Saja melawak.

Dalam pukul 11am lebih tetiba dia call saya.Kebetulan saya di sekolah buat kerja2 yg terbengkalai.Kak,adik dapat 4A.Nanti masuk lah duit tu..Nak beli oppo.Amboi..Kemain dia.Kita dulu ma abah belanja makan sate je.Tu pun kira syukur sangat dah.So,petang tu saya masukkan rm400 sebagai hadiah untuk dia.Haha.Bila cerita kat ma saya,dia cakap memang tak leh janji dengan Azmien sebab dia akan ingat.Tapi saya pun dah janji kan.

Sekalung tahniah untuk adik saya Wan Mohammad Azmien Azram.Dia sebenarnya muda setahun berbanding kawan2 lain ni.Lahir  01.01.2003.Nama dia pula Azmien Azram saya yang bagi sebab masa tu saya minat sangat dengan goal keeper Pahang Azmien Azram.Sekarang kan selalu jadi tetamu dalam perlawanan bola sepak.Heehe.

Semoga kejayaan ini akan berterusan selama-lamanya.Ini hanyalah permulaan sebuah kehidupan.Moga adik saya juga berjaya dunia akhirat.Aamiin.

Monday, November 24, 2014

Karnival Upin Ipin dan Ultraman

MasyaAllah semalam kami kat luar dari pukul 7.30am sampailah sampai rumah pada pukul 8.10pm. Azan Isyak tengah berkumandang.

Pagi tu lepas saja Ain grad dan lunch juga di situ,kami terus ke Putrajaya PICC.Asalnya sebab dah berjanji dengan anak2 nak bawa mereka ke karnival upin ipin.Dah lama dah janji.Maklumlah rumah kecil kami terletak berdekatan dengan les copaque production,jadi apa2 yg berkaitan dengan upin ipin selalunya kami dapatlah.

Tapi semalam berbaloi sangat walaupun masa dalam perjalanan tu tayar kereta pecah.Pakai tayar spare lah ni.Lusa baru boleh tukar tayar baru nih sebab esok suami outstation.Huhu.

Bila di PICC ya Allah ramainya lautan manusia.Sampai rasa macam tak leh nak pijak kaki pun.Zaim terpaksa abahnya bawa keluar sebab orang terlalu ramai.Dia rimas dan menangis sebab panas sangat.Tinggallah saya dengan Zahin dan Ain.Tapi memang berbaloi lah.Budak2 ni dapat tengok upin ipin dan kawan2 secara live.Lepastu persembahan ultraman.Tapi dalam bahasa melayu.Hebat sangat audio dia.Siap keluar api bagai lagi.Raksasa pun hebat2 juga.Zahin lah yang paling teruja.

Dalam kereta siap cakap lagi ultraman memang wujud lah umi.Best sangat.Jadi rasa berbaloi lah bawa anak2 semalam.Balik tu kami ke rumah kawan saya di presint 17.Tengok baby baru dia.

Ain Grad Tadika

Assalamualaikum

Semalam bertempat di De Palma Hotel Shah Alam,kami anak beranak ke sini untuk Convocation Ain.Alhamdulillah.Majlis sangat lancar.Walaupun menggabungkan 4 LC,namun perjalanan majlis sungguh lancar.Thank you to all the teachers.Bukan mudah nak uruskan budak2 seusia 6 tahun ini.

Semalam juga menitis air mata saya tengok Ain grad dan buat persembahan.Yang saya sedihnya masa dia yang lead untuk girls baca surah yasin.Masya Allah she done well.Menitis air mata tengok budak2 dah hafaz yasin walaupun tak sepenuhnya.Alhamdulillah.Lepastu dorang buat persembahan sajak dan nasyid.Tak sangka tecer guide dorang sangat amazing.Bagus sangat tecer Chah tu.Class tecer ain.Dia dapat anugerah best tecer.Ain walaupun tak dapat anugerah tapi saya sebagai seorang umi cukup bangga dengan dia.Hai cepat je air mata mengalir.Ni baru grad tadika.Kalau grad universiti tak taulah macam mana agak nya yea?

Mudah mudahan anak2 kita berjaya dunia akhirat.Panjang lagi masa dia untuk menghadapi hari2 mendatang.Semoga kita diberi kekuatan dan kesabaran dalam mendidik khalifah2 kecil ini berjaya dunia dan akhirat.Menjadi anak soleh solehah.Aamiin

Friday, November 21, 2014

Throwback:Mujhse Dosti Karoge

Hi Assalamualaikum

Tak boleh tido la malam ni.Its probably dah tido banyak petang tadi.Astaghfirullah..Lepas tengok muzik2 separuh akhir,tukar2 channel,tetiba tertengok cerita MDK.Mujhse Dosti Karoge atau dalam bm nya sudikah kau berkawan denganku?

Memang saya mengaku masa di sekolah menengah dulu saya dan best fren saya ejei memang peminat cerita hindustan.Sampailah merebak ke universiti.Masa kat u pula nak dijadikan cerita,duduk pula sebilik dengan org yg minat hindustan juga.Hasniza,orang bukit mertajam.Oh kenangan.Bestnya.Niza ni sebaya saya tapi dia ambil course sainspen.So dia masuk awal sikit daripada saya.Kira senior sayalah.Selalu tiap2 malam di bilik 025 Desasiswa Fajar Bakti Blok H25,Niza mesti cerita pasal filem hindi.Kitorang sama2 review lah.Macam mak cerita kat anak lah kononnya cerita2 sebelum tidur.Hehe.

Tentang cerita ni,Niza dah tengok di pawagam.Jadi dia balik USM tu dia duk cerita best sangat cerita ni.Dari awal cerita sehinggalah tamat.Wow.Macam menarik.Jadi saya masa tu selalu kalau nak tengok cerita,kami selalu sewa cd dengan sorang akak ni.Terus cari cd ni.Sanggup sewa tu semata2 nak tengok cerita MDK.Sebenarnya bukan nak tengok sangat cerita,tapi lagunya pun best sangat.Siap boleh hafal lagi.Kalau habis kelas pun,bila balik ke bilik,saya pasang lagu dan tido.Oh nikmatnya.Kalau makan sorang2 dalam bilik pun lagu dari filem ni juga jadi peneman.Haha.Memang minat sangat tak boleh nak cakapla.Pelakon pun best Hrithik Roshan,Rani Mukherje dan Kareena Kapoor.Rasanya ada juga yang minat filem ni kan!

Kisahnya tentang Raj yang berpindah ke luar negara.Tapi dia sering mengirim email kat Tina.Dia pula silap,dia ingatkan Tina yang selalu balas semua emelnya,tapi sebenarnya Pooja.Alah,ramai dah tau kan sinopsis cerita ni..Malas nak cerita.

Nak dijadikan cerita juga,sorang lagi pelakon dalam MDK ialah Uday Chopra.Kat universiti tempat kami belajar ada sorang budak saspen yang sama course saya sebijik muka macam uday chopra.Jumpa je budak ni mesti teringat lagu saval si ladki hey...Haha.Gila.Memang gila.Kalau tak jumpa budak tu lagu tu tak keluar tau.Ish2.Hebat betul penangan cerita MDK ni.

Kalau dikira sekali dengan malam ni rasanya dah 100 kali kot tengok cerita ni.Emm.Rindu ejei dan niza.

Sunday, November 16, 2014

Dinner Akhir Tahun;Tema Arabian Night

Assalamualaikum

Semalam dinner kami sempena penutup 2014.Alhamdulillah.Best sangat.Ramai yang mengikut tema Arabian Night.Saya pula pakai biasa2 saja.Cukup untuk memenuhkan syarat.
Ramai cikgu perempuan yang betul2 melaram.Tapi pemenang untuk beat dress ialah Kak Murny.Kelass kau kak..Hehe.

Thursday, November 13, 2014

Trip ke Kilang Coklat Grandeur

Assalamualaikum

Hari Selasa baru ni Zahin dan Ain berpeluang melawat ke kilang coklat grandeur yang terletak di Batu Caves.Ini adalah pengalaman pertama Zahin mengikuti lawatan.Mungkin ini juga pertama kali dia naik bas.

Masa dapat form tu,seronok sangat Zahin bercerita.Adik2 4 years pun boleh pergi lawatan.Happy dia.Jadi kami cuma bekalkan rm5 seorang letak dalam sampul siap2.Rm5 tu memang tecer mintak suruh parents sediakan.So,balik tu kakak cerita seronok pergi kilang coklat.Dapat coklat dan kitorang tak belanja pun duit tu.Bagi kat tecer je.Haha.

Dulu kita mana ada macam ni.Untunglah budak2 sekarang.Tahniah juga buat semua tecer.Macam manalah handle 83 khalifah2 comel ni..

Alhamdulillah

Assalamualaikum

Syukur Alhamdulillah bila dapat tengok result Zahin hari ni.Sebabnya memang serius cakap saya dan suami memang tak tengok pun progress dia.Teruk betul.

Tapi hari ni bila ke sekolah untuk parent meet day,terkejut saya tengok result dia.Alhamdulillah.Namun masih terlalu awal kan.Banyak lagi yang perlu dipelajari.Rata2 kelas dia lelaki,so paling tinggi dapat 98%Zahin dapat 97.5%Syukur ya Allah.

Monday, November 10, 2014

Sakit Mata Punya Cerita

Assalamualaikum

Hari ni saya mengawas spm macam biasa.Hari ni paper sejarah 2.Macam manalah agaknya budak2 saya?risau pun ada.Tapi yang pasti saya dah all out dah untuk mereka semua.Semoga ada sinar kejayaan mengiringi kalian.Mereka pun dah berusaha dah.

Saya ada bagitau yang saya sakit mata sebelum ni kan?tapi Alhamdulillah.Dah sembuh.Tapi bila datang jaga exam hari ni,tiba2 ketua datang ke arah saya minta saya jaga budak kuarantin.Tau sebab apa?Budak ni pun sakit mata.Oklah saya setuju.So untuk paper kertas 1 sejarah saya yang jaga budak tu.Budak lelaki melayu.Memang majoriti melayu budak sekolah ni.Dorang pengawas2 siap bergurau lagi kalau kau jangkit tak pe,dapat lagi 5 hari mc.Haha.Lawak2.

Saya nampak budak tu lap2 mata dengan tuala kecil.Saya tanya,sejak bila lagi awak sakit mata?Budak tu jawab sejak Khamis lagi cikgu.Ada pergi klinik tak?Tak pergi cikgu..Dia tunduk.Ooh.Habis tu,awak pakai ubat apa?Eye mo  cikgu.Dia tunduk lagi.Agaknya malu nak tengok muka saya.Iyalah.Mata dia sakit kan!Kesian sangat.Saya terkedu dengar.Budak2 sekolah ni memang kebanyakan orang susah.Maklumlah budak2 kampung.Bukan macam budak2 sekolah saya tu.Baju pun lusuh je budak tu pakai tapi bersih.

Jadi,kebetulan saya ada bawa ubat sakit mata saya dalam handbag dan tak teragak2 saya beri pada dia.Siap explain lagi.Ubat ni lepas 2 jam awak titik.Nah,titik sekarang.Terharu juga saya bila dia terus titikkan ubat tanpa membantah.Mungkin sakit sangat.Nak nangis pun ada saya tadi.Ok,saya siap bagi nasihat lagi kat dia.Bla bla bla..

So,memang ubat tu saya suruh dia simpan elok2.Terima kasih cikgu!Tu je yang saya nak dengar:(Touching..

P/s:untuk pesakit mata,apa yang penting kita kena jaga diri kita supaya tak berjangkit.Doctor yang check saya cakap,lepas kita sentuh mata atau gosok mata kita yang sakit,cepat2 basuh tangan.In shaa Allah.Alhamdulillah,saya sorang saja dalam rumah yang sakit mata.Anak2 tak berjangkit.Lagi satu jangan guna towel utk lap mata.Pakai tisu.Lepas tu terus buang.Sekian.

Wednesday, November 5, 2014

Setiap yang Berlaku Pasti Ada Hikmahnya

Assalamualaikum

Dalam redup petang ni,baring2 atas katil sambil dengar THR Gegar,tinggal sekejap paper pt3 yang belum habis2 ditanda ni.Bilalah agaknya nak habis tanda?Waa.Penat sangat.Setiap kali cuti saya tak pernah miss menanda.Dah tepu dah rasa otak ni.Rasa nak update blog kejap.

Semalam banyak cerita yang berlaku.Saya sebenarnya kena jaga SPM.Tapi hari ni saya mc sebab sakit mata.Tapi,hari Isnin dan Selasa tu tetap saya jaga walaupun mata macam zombie.Sebab rasa tanggungjawab kan!Harapnya tiada yang berjangkit dengan saya.Ni kan semua kuasa Allah jangkit menjangkit ni..

Semalam habis saja paper pukul 12.55pm terus saya balik ke rumah.Janji dengan suami nak ke klinik Optimax di seksyen 15,Shah Alam.Oklah.Memang sakit mata yang kronik.Siap dah bengkak dah bawah mata.Patutlah senak semacam kat kelopak mata.Suka terima rawatan di sini sebab doktornya sangat baik.Dia check pun detail.Bayarannya pun boleh tahanlah.Rm220.Fuhh.Tapi tak apalah.Asalkan mata boleh sembuh macam biasa.Tak pernah saya sakit mata macam ni.Sebenarnya dah 2 klinik dah pergi,tapi tak jalan.

Semalam juga adik saya telah diragut handbagnya di Klang.Dia sorang2 nak masuk kereta.Peragut tu dah standby duduk membongkok sebelah kereta dia.So,kepada wanita di luar sana berhati-hatilah jika keluar bersendirian.Kadang2 perwatakan kita boleh membuatkan peragut tertarik dengan kita.Habis semua handbag dia sekali dengan kad dan semua yang ada dalam handbag.Peragut tu hampir mencederakan adik saya.Dan adik terpaksa menyerahkan handbagnya.Sedih sangat.Semoga kita semua dilindungi.

Sebut pasal setiap yang berlaku ada hikmahnya.Mungkin saya mc hari ni dapatlah juga saya menanda paper pt3.Hari Jumaat ni KP saya dah minta untuk buat cross checking lagi.PKW pula akan datang melawat next week.Adoi.Tak habis2 kerja.Segak,PAJSK dan PT3.Belum masuk PBS lagi.

Dan satu lagi hari ni saya dapat tudung Aidijuma Green Label free.Happy sangat.Tak mo sedih2 kan!Yay.Tadi saya sempat ke cs bukit jelutong dalam sakit2 mata pun.Pakai spek lah tadi.Haha.Suami pula rajin melayan.Pukul 11am kami sampai.Nasib baik stok ada lagi.Kakak ipar yang pergi lewat sikit memang melepaslah.Tadi juga sebabnya suami tertinggal telefon di rumah.Tu yang keluar awal ke bukit jelutong.

So,yakin dan percayalah setiap yang berlaku ada hikmahnya..Cantik sangat tudung free ni..Ee..tak sabar nak pakai.

P/s:untuk wan mohammad nasruddin,ku titipkan doa semoga dirimu sentiasa dilindungi Allah.Hari ni pukul 12.40pm tadi,adik saya dah terbang ke sibu sarawak...Semoga dapat berbakti kepada agama,bangsa dan negara..Aamiin..sedihnya:(

Tuesday, October 28, 2014

Manfaatkan Cuti Sekolah Anak Anda

Assalamualaikum..

Yey.Sedar tak sedar cuti sekolah akan bermula tidak lama lagi.Bagaimana dengan persiapan ibubapa yang ada anak kecil ataupun anak yang sudah di bangku sekolah menengah?Mesti sedang sibuk memikirkan mana nak letak anak,anak nak buat apa,nak bercuti ke mana dan macam2 lagi.

Jadi,cadangan saya,manfaatkanlah cuti sekolah anak anda.Tak kiralah apa pun pilihan anda.Pada saya pula,time cuti sekolah lah masa yang paling baik dan berkualiti untuk anak2 yang sedang membesar.

Kebanyakan masa cuti sekolah kami akan balik ke kampung.Jumpa dengan datuk nenek dorang.Tengok air bah kalau di Pantai Timur.Tangkap ikan ataupun memukat.Tengok ayam itik dan macam2 lagi.Tengok mesin padi.Berlatih baca quran dengan lebih baik lagi..Inilah yang selalu saya buat sebab bagi saya anak2 kena rasa pengalaman yang sangat berharga ini.Memang tak ada kat mana2 pusat tuisyen pun.

So,saya percaya parents di luar sana lagi bijak dalam memilih yang terbaik untuk anak2 anda.Pilihan di tangan anda.

Thursday, October 23, 2014

Jeruk Mangga Asam Boi

Assalamualaikum

Alhamdulillah.Balik kampung tanpa dirancang.Malam tadi kitorang sampai di kampung.Asalnya tak nak balik tapi bila mak cakap yang adik saya yang baru habis rekrut tu akan posting ke Sarawak dan mak nak buat sedikit kenduri doa selamat,jadi kami pun baliklah.Sambil2 buat solat hajat.

Balik je suruh adik bongsu saya kait buah pelam atau orang kampung saya panggil pauh.Nak buat jeruk pauh asam boi.Kan tengah trending sekarang.Hehe.Resepi memang dah ada dalam kepala.

So pagi tadi saya,adik dan kakak ipar mengerjakan buah pauh tersebut.Alahai.Sekejap saja.Habis semua dikupas dan direndam sedikit air kapur.Kasi crispy sket.Lepas tu gaul dengan asam boi,potong sedikit cili,tabur garam dan gula lebih sket.Kemudian letak dalam peti.Tadi rasanya tak sampai 5 jam pun dalam peti.Sebab tak sabar.

Sekejap2 tengok peti.Sekejap tengok peti.Jadi Alhamdulillah.Hasilnya tidak mengecewakan.Wallah.So cubalah kawan2..

Monday, October 20, 2014

Din Tamat Rekrut-18.10.14

Assalamualaikum..

Hari Jumaat baru ni kami sekeluarga termasuklah ma abah dari kampung ke Port Dickson.Adik kami W.M.Nasruddin tamat latihan rekrut askar melayu.Kami bertolak jumaat malam.Sebelum tu saya sempat menyediakan sebiji kek sarang semut atas permintaan ma saya.

Bangun pagi pukul 4.00 lagi.Nasiblah anak2 jenis bangun awal.Kami menyewa di homestay yang dekat 2 situ.Pukul 5.45am kami bergerak ke Kem Si Rusa.Parking dah hampir penuh.Nasib baik ada lagi tempat duduk.

Dalam pukul 8.00am dorang mula masuk baris.Wah.Hebat sangat.Anak saya Zahin yang agak rapat dengan Din siap berdiri lagi nak tengok ayah Din.Dalam pukul 10.00am acara selesai.

Kami berkumpul di masjid berdekatan sementara menunggu Din.Mak saya dah siap bawa bekal nasi,gulai daging,ikan masin dan telur masin.Maklumlah dah 6 bulan tak jumpa Din.

Dalam pukul 11.30am Din sampai ke tempat kami.Berderai juga air mata dia.Saya lagilah.Memang tak boleh tengok.Apapun tahniah buat Din.Dia akan menyertai pasukan Renjer dan first posting di Sarawak.

Semoga dapat memajukan diri,agama,bangsa dan negara.

Monday, October 13, 2014

Nikmat mana lagi yang harus didustakan

Assalamualaikum

Balik dari sekolah hari ni disambut oleh suami yg kebetulan mc sakit kepala.Almaklumlah tidur dia diganggu oleh si kecik zaim.Hehe..

Dia cakap ada dua surat saya.Alhamdulillah.Rezeki yang sangat melimpah ruah dari Allah untuk saya.satu bayaran balik dari ptptn,walhal dah lama dah saya settlekan bayarannya.satu lagi biasalah dari etiqa.Syukur padaMu Ya Allah.

Kalau dihitungkan nikmat yg Allah bagi kepada saya sangat banyak dan tak terhitung.Dengan setiap hela nafas kita.Oh Allah tidak terhitung.Rasanya semua yang baik yang berlaku sepanjang tahun ni sangat ajaib.Entahlah kalau Allah tidak menolong saya.Macam manalah agaknya.Alhamdulillah perjalanan yang sangat lancar Allah aturkan untuk hambaMu yang hina ini.Baik dari segi kerjaya dan apa jua keadaan.

Ya Allah,sentiasalah memandang hambaMu yang hina ini dengan pandangan kasih sayang Mu.Jangan Engkau pandang aku dengan kebencianMu  Ya Allah.Sesungguhnya padaMu aku bersujud.Nikmat mana lagi yang harus kudustakan.Terima kasih Allah.

Peperiksaan PT3 13.10.2014

Assalamualaikum

Selesai sudah sesi berdebar saya apabila semua murid selesai menjawab soalan peperiksaan B.Melayu PT3.Ada yang kata ok dan tak kurang juga yang kata tak ok.Oh sakitnya.

Sejak semalam pula telefon saya dihujani dengan panggilan telefon dan whatsapp bertanyakan pelbagai perkara.Haii.Kalaulah mereka ni bersemangat dari awal kan bagus.A pun rasanya boleh dapat.Sampaikan saya tertidur malam tadi rupanya ada lagi mesej yang masuk.Hehe.Yang cakap ic hilang dan slip hilang pun ada.Macam2 lah diorang ni.

Tadi masa di kantin sorang cikgu beritahu yang ada sorang pelajar tingkatan 3 nangis sebab stress.Hati saya terus tak sedap.Macam budak kelas yang saya ajar.Telahan saya memang betul.Habis saja exam saya tercari2 sapa yang nangis sehinggakan guru pengawas terpaksa menenangkannya.Rupanya budak lelaki.

Sebabnya bukan soalan tu yang susah.Tapi sebenarnya sebab dia datang lambat.Hari Jumaat pula masa susun meja dia tak datang.Dalam keadaan panik dia tak tau mana nak pergi.So,sebagai ibu bapa pleaselah ambil iktibar dari perkara ini.Penting sangat hadir ke sekolah semasa susun meja dan budak kena tahu tempat duduk dia.Biar dia biasakan diri dulu dengan tempat duduk dia.Barulah tak panik.Walaupun nampak enteng ini sedikit sebanyak mempengaruhi emosi pelajar.

Ada ibu bapa yang sangat prihatin.Sanggup datang dari pagi dan membacakan yassin semasa anak2 berada di dalam dewan peperiksaan.Syukur.Macam manalah agaknya saya kalau anak yang exam besar.Sebab hati saya sangat rapuh.Masa majlis restu ilmu hari tu ramai rakan guru tak nak duduk sebelah saya masa majlis sebab pengalaman dorang saya mudah menangis.Haha.Dorang takut berjangkit ngan saya.So hari tu pun students tak nangis,saya yang beria2 nangis.Memang tak boleh lah benda2 macam ni.

Saya cuma mengharapkan kejayaan menanti mereka pada masa hadapan.Aamiin.

Sunday, October 12, 2014

Pengalaman:Tips Bercerai Susu Ibu

Assalamualaikum w.b.t

Ini adalah pengalaman saya yang ketiga bercerai susu badan(wean off)dengan anak ke-3 saya Muhammad Zaim Iskandar.Saya mengambil keputusan cerai susu ketika anak saya masuk umur dua tahun dalam tahun Islam.

Hari Rabu baru ni saya start letak sirap kat susu badan.Jadi bila dia nampak warna merah kat susu tu mencecet dia lari.Siap tutup pintu bilik lagi.Kelakar juga kalau diingatkan Zaim ni.Yang terdetik saya nak cerai susu sebab masa balik kampung,perangai dia dah macam budak besar dah. Siap ikut abang dan kakak main lagi seolah2 budak besar.Lepas tu dalam kereta memang dia tak suka duduk depan sekali dengan saya.Dia lebih suka main dengan aibang dan kakak di seat belakang.Mak saya cakap dah tua dah.Tak yah nyusu lagi.Hehe.

Hari pertama tu kira oklah.Suami yang amik dari taska.Jadi dia oklah.Tak risau sangat pasal dia.Malam tu ada dua kali dia jaga.

Hari ke-2 episod paling ngeri.Pukul 10.30pm dia jaga,12.30am dia jaga dan last sekali 3.30am.Kami suami isteri terpaksalah bergilir2 jaga dia.Last2 ke-3 tiga kami tertidur di ruang tamu.Sedar2 pukul 5.30am terbangun untuk bersiap.Adoii.Di sekolah pun saya rasa lesu.

Hari ke-3 pun tetap sama.Tapi lebih baik dari hari sebelumnya.Kalau hari ke -2 tu dia meraung macam kena rasuk dan kalau jiran dengar ingat tengah dera anak.Saya pun macam nak giveup tapi teringat balik kata2 ibu saya kalau saya susukan dia untuk kali ni,susahlah nak cerai susu lepas ni.Ambil semangat dari kata2 ibu saya dan suami yang sangat membantu,kami gagahkan juga.Mak saya pernah cakap tak kanlah dia nak nangis sampai sebulan.So genaplah malam tadi malam ke-4 dan dia sangat ok.Tak jaga pun dia.Alhamdulillah.Engkau memudahkan urusan kami Ya Allah.

Jadi untuk ibu2 yg nk bercerai susu jangan giveup dan berdoalah kepada Allah.In syaa Allah.Sokongan suami juga amat2 penting.

So untuk ke dua2 anak lelaki saya,rasanya si abang iaitu Zahin lagi mencabar.Siap letak bawang putih lagi.Si kakak Alhamdulillah mudah dan senang.

Friday, October 3, 2014

Simulasi Haji Cilik 2014

Assalamualaikum

Semalam bertempat di Masjid Negeri Shah Alam ada dilakukan simulasi haji cilik dengan kerjasama lembaga tabung haji dan pertim(persatuan tadika islam malaysia).

Ain pun joint.Suka sangat dia.Minggu ni ada dua pembangkit semangat dia nak ke sekolah.Satu masa saya belikan dia sweater frozen.Suka sangat nk menunjuk kat kawan2.Hehe.Tapi semalam dia lebih teruja.Sekali kejut terus bangun masuk bilik air.Takut bas tinggalkan dia.Sebab tecer suruh ada di sekolah sebelum pukul 7.30am.

Yang bestnya betul2 dia buat real.Dengan bacaannya.Melontarnya.Siap ada pas lagi.Beg pun dapat.Saya bekalkan dia rm5 sebab tecer cakap akan membeli belah di pasar selepas haji.Suka dia dapat membeli belah.Ada dia belikan untuk adiknya juga yg kaler2 boboiboy tu.Dia cakap tak mahal umi.Rm1 saja..Hehe.

So,balik sekolah tu terus dia ceritakan yang dia sangat happy pergi haji.In shaa Allah pendedahan yang baik untuk anak2.

8 Zulhijjah 1435H..Zaim Iskandar 2 Tahun

Assalamualaikum

Our great prince hari ni dah masuk umur 2 tahun.Doa umi dan abah sentiasa mengiringimu Zaim Iskandar.

Ok.Nak kemas barang2.Balik kampung sekejap lagi.Salam Aidiladha buat semua..Yang balik kampung hati2 di jalan raya.

Monday, September 29, 2014

Bunga2 Cinta

Alhamdulillah..kemas dah meja saya.Sapa yang tolong ni?hari ni pula penuh dengan bunga2..Ok selamat bekerja.No monday blues.

Sunday, September 28, 2014

Shawl Hijabs by Hanami

Assalamualaikum

Macam yang selalu saya cakap sebelum ni saya memang tak reti pakai shawl.Bukan saya tak suka,tapi saya rasa lambat sangat bila pakai shawl.Maklumlah tak artistik.But lately saya macam suka sangat pakai shawl.

Dan shawl pertama yang dipakai dalam hidup wan noorazilla ni ialah Hijabs by Hanami.Saya pakai ni pun masa Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) last year.Ingatkan tu kali pertama dan terakhir dah pakai shawl.Rupanya tahun ni makin menjadi2 pula perangai nak pakai shawl.Ingat lagi dulu saya beli shawl ni kat booth di Masjid negeri Shah Alam.

So bila dapat tahu hijabs by hanami dah ada butik sendiri di Shah Alam.Apalagi terus mengajak encik suami ke sana walaupun semalam saya sampai hampir Maghrib.Jenuh juga mencari.Rupa2nya dekat pizza hut tu saja.Lokasinya di Alam Avenue,seksyen 16 Shah Alam.Lepas JPJ.Siapa yang biasa memang dah tau tempat ni pun tengah naik sekarang sebagai kota fesyen.Cewah.Seperti yang kita maklum selalunya seksyen 7 shah Alam kan!

Opening sale dia buat dua hari.Semalam dan hari ni.Pergilah yea.Saya ada lah juga rembat selai dua shawl.Cantik sangat.Sempat juga bergambar dengan owner dia yang sangat cantik.Model pun sekali.Dah namanya model memang cantik la kan.

So,gorgeous di luar sana,grab the chance okey..

Friday, September 26, 2014

Baru atau baharu?

Assalamualaikum

Ni entry untuk students sebenarnya.Selalu sangat students saya buat kesalahan perkataan baru.

Contoh ayat:Saya mempunyai seorang kawan baru(salah)
-Saya mempunyai seorang kawan baharu(betul)

Sebenarnya baru berkaitan dengan masa.Kalau dalam Bahasa Inggeris,kita panggil just now or recently.Contoh ayat;Saya baru saja balik dari kedai.Ataupun,Baru-baru ini.....

Kalau BAHARU pula,dalam bahasa Inggeris ialah NEW.So,boleh beza tak?

Kalau dalam kelas saya selalu cakap ni ingatan ke 1500 dah ni.Hehe.Tapi  students tetap buat kesalahan yang sama.

Semoga ia bermanfaat untuk semua.Tq.

Tersentuh Hati

Assalamualaikum w.b.t

It's Jumuah.Jumuah..Hari ni tersentuh sangat hati tadi masa kelas terakhir saya di 3A.Kelas terakhir untuk hari ni lah.

Esok kami sekolah ganti.Tiba2 masa nak keluar kelas saya bertanyakan sorang budak laki ni yg dibesarkan oleh ibunya yg juga single parent.

Saya:esok awak datang tak?
student:tak cikgu.Esok ayah saya kahwin.
Saya:oo..Awak pergi ke?
Student:Aah cikgu.Saya dengan sorang je kakak yang akan pergi.Kakak yang sorang lagi tak pergi.(tengok sayu saja mata budak ni)
Saya:ooh.

Sedih saya.Speechless.Balik pun dalam kereta masih lagi teringat budak tu.

Tapi sebenarnya kalau dalam kelas dialah yang paling nakal dan mengada2.Saya pula macam selalu sangat marahkan dia.Tadi pun kena marah juga.Kalau sehari tak kena marah dengan saya memang tak sah.Dia macam pelik.Kalau tanya soalan pun macam mengada2.Oh Allah.Terima kasih kerana sedarkan saya.Balik tadi saya muhasabah diri.Anak yang  baru berusia 15 tahun pun kena lalui masalah parent mereka.

Baru saya faham dia mengada2 kerana inginkan perhatian.Semoga hari esok lebih baik untukmu anak.

Saturday, September 20, 2014

Resepsi Cinta Aza dan Yusof

Kojolobak Kojolobu
Tuai padi tiga tangkai

Assalamualaikum..

Berkesempatan menghadiri majlis resepsi cinta jiran sebelah rumah kami di Jelebu Negeri Sembilan,Azaumi..Semoga Aza dan Yusof berbahagia hingga ke syurga.

Sedap sangat masakan nogori walaupun baby dan zahin baru jamah semulut terus jerit.Pedas.Memang pedas.Zahin cuma amik ayam goreng dan nasi kosong.Baby pula nasi kosong semata2.Lepastu bagi dorang makan sunkist dan tembikai.

Umi,kakak dan abah lah yang terlebih makan.Ada daging salai masak lemak cili api campur pucuk ubi kayu.Wah.Yang ni memang best..

Tak sangka sampai juga saya ket Jolobu..

Friday, September 19, 2014

Boys Over Flowers

Assalamualaikum

Hari ni ialah hari terakhir menonton boys over flowers.Waa.Best sangat cerita nih.Ruginya tak tengok sebelum ni.Minggu depan dah start sekolah.Dah tak boleh tengok dah.Pelakonnya pun cute sangat si Jan Di tu.Jun Po pun ok.

Oh!Saya dah jatuh cinta dengan cerita ni.Plot cerita pun best.Feeling muda bila tengok cerita ni walaupun sedar diri dah tua.Haha..

Ni je pun masa saya restkanbadan walaupun marking tak habis2.Tengok cerita ni.Dan saya surrender saya takkan habis tanda paper kali ni.Dah all out.Tapi tak berdayalah.Muntah hijau kuning semua ada.Oh my paper 3.Ada 25 orang student kali dengan 10 helai..250 helai lagi.Paper 2 sekelas lagi...Tenanglah duhai jiwa..

Lesen Memandu Baharu

Assalamualaikum

Semalam renew lesen memandu setelah hampir sebulan memandu secara underground sekitar subang dan shah alam.Alhamdulillah.Tiada apa2 yang buruk berlaku.So semalam renew campur denda habislah rm92.Rupanya kena denda kalau lambat renew.Ingatkan ok.OH Malaysiaku!

Tapi cantiklah lesen baru.Warna coklat gitu.

Tuesday, September 16, 2014

Sahabat untuk Selamanya

Assalamualaikum

walaupun tak balik kampung,tapi saya rasa gembira sangat kali ni.Sahabat baik saya Ejei masa form 1 datang ke rumah kecil saya untuk pertama kalinya.Dia datang dengan suami,dua orang anak dan dua orang adiknya.Mula2 kenal dulu dialah yang paling sombong bagi saya.Saya ingat lagi masa saya tak bawa buku teks math dia tak bagipun saya pinjam.Alih2 bila cikgu suruh kami buat group geo dia volunteer nak duduk group kami.Di situ semuanya bermula.Hehe.

Ejei ni bagus sangat.Lepas mak dia meninggal,dialah yang menggalas tanggungjawab menguruskan adik2nya.Tapi adik dia semua pandai2.Alhamdulillah.Ejei cikgu MRSM Balik Pulau.Suami dia pula ustaz.Derang baru bersama2 selepas masing2 berjauhan kerana tugas.Ustaz di Sabah dan Ejei di Penang.Masa pregnant,checkup semua dia uruskan sendiri.Kesian sangat.Anak kedua dah besar baru start duduk bersama.

Persahabatan kami bermula dari form 1.Bayangkan.Dah berapa lami kami bersahabat.Pendek kata susah senang bersama2.Makan sepinggan tidur sebantal.Saya kagum dengan ejei masa di uni.Dia sanggup belikan tv dari penang dengan duit ptptn semata2 nak bawa balik untuk famili di kampung.Huh.Sapa sanggup?Memang dia sangat mengenang budi.Mungkin juga faktor kami dibesarkan dalam keluarga yang susah.

Masa kat uni juga semua orang ingat kami ni kembar.Muka kami memang agak seiras.Ramai lah kawan2 yang kena kelentong.Ada sorang kakak ni tahun akhir kami di u baru dia tahu yang dia kena kelentong.Sorry kak nor.Hehe.Driver bus pun ingat kami kembar.Masa sekolah dulu memang semua cikgu tertukar antara saya dengan ejei.Lucu betul kalau diimbas kembali.Tapi rasanya kalau kita rapat dengan seaeorang muka pun boleh jadi sama.Saya juga pernah tertukar dua budak cina kat sekolah.sampai sekarang saya tak boleh nak bezakan dorang.

Kami juga sama2 minat hindustan.Sama2 ke tasik harapan untuk ushar budak lelaki main bola sepak.Sanggup ke cafe harapan semata2 nak beli air sebab budak yang kami minat ada di situ.Gila sangat kalau ikutkan dulu.Pernah mula2 masuk u sebab kami terpisah dengan desasiswa yang berlainan,bila first time jumpa seronok sangat.Maklumlah kitorang dah masuk u baru beli henfon.Ejei pun sering datang tidur di bilik saya sebab homesick.

Kalau nak cerita memang tak habis.Dia pun macam saya perangai gila2.Hari tu buat nasi kerabu biru je.In shaa Allah datanglah bertandang lagi ke rumah.Moga persahabatan kita kekal selama2 nya.

Demam Urat

Assalamualaikum wet morning..

Pernah dengar tak demam urat?Ni saya nak cerita sikit tentang demam urat.Ni kakak iparlah yg cakap.

Macam mana nak kenal baby kita ni demam urat?Persoalan yang sering menerjah minda kita..Kalau badan dia tak  berapa panas dan kaki dia sangat sejuk.Itu namanya demam urat.Lepastu kakak ipar urut2 manja badan dia dengan minyak mestika.Dia cuma ek ek saja.

Semalam saya try buat benda yang sama kat baby Zaim.Suka sangat dia.Siap menyanyi2 dalam bahasa dia lagi.Agaknya dia lega kot bila diurut.Kita pun suka bila selalu diurut inikan pula baby..

Monday, September 15, 2014

Alat Lipat Baju

Assalamualaikum

Hari tu ada order alat lipat baju dengan kawan.Entahlah bila kawan promote terus rasa nak beli.Saya beli dua.Satu yang dewasa dan satu lagi yang kecil.Mula2 ingatkan tak pakai lah alat ni.Rupanya berfaedah juga.

Anak gadis saya yang berusia 6 tahun paling excited.Dia sejak akhir2 ni rajin sangat tolong lipat baju.Dia pakai yang kecik.Yang warna hijau tu.

Faedahnya baju yang dilipat tu cantik lah.Sama je semua susunannya.Kalau adalah yang nak beli baik beli yang kecik sebab kita banyak pakai yang kecik.Baju anak2..Tapi bukan order dengan saya.Saya tak jual.Hehe..

Friday, September 12, 2014

Hakikat Cuti Cikgu

Assalamualaikum

Badan dah rasa lain macam dah ni.Baru lepas telan panadol.Huhu.Tolong doakan saya diberikan kekuatan.Mampukah saya nak menanda 7 bundle lagi daropada 9 bundle yang kesemuanya esei gila2..Sejarah SPM ada 3 paper.Lepas tu BM untuk Tingkatan 3.Paper lain saya tak risau.Paper 3 saja yang membuatkan saya mual,loya dan nak muntah.Berpusing kepala ni.Ada pula student yang tulis 10 helai.Macam mana.Nangis saya.Mana nak koding.Mana nak baca.Kena pula tulisan macam cacing.Huhu.

Tapi orang selalu kata cikgu banyak cuti.Nah ambik.Ni lah cikgu yang banyak cuti.Di sebaliknya diisi dengan penandaan markah.Buka sekolah markah dah nak bagi kat budak.Ok lah.Sesi luahan perasaan sebelum start menanda.

Semoga Allah memudahkan urusan saya.Aamiin ya Allah.

Saturday, September 6, 2014

Little Caliphs Sports Day

Assalamualaikum..

Pagi2 lagi kami anak beranak bersiap ke sekolah kakak dan abang.Hari ni sport day diorang.Meriah sangat sambutan kali ni walaupun tak melibatkan tadika2 lain.Selalunya mereka gabungkan tiga tadika.Tahun ni hanya Little Caliph tempat anak saya belajar saja.Sebabnya tadika lain kebanyakan dah buat sukan.

Memang salute lah kat all the teachers.Bukan mudah nak handle anak2 4-6years old ni.Tapi mereka boleh.Tahun ni tema tradisional.Anak2 4 years old tema merdeka.Tengok perarakan masuk tu kelakar sangat dan sangat comel.Belum lagi tengok persembahan taekwondo mereka.Mula2 Ain tak nak pakai kain batik tu.Besar sangat.Pujuk punya pujuk barulah pakai.

Yang paling saya suka pula masa mereka berjoget lagu anak melayu.Teacher2 pun turut sama menari lagu tersebut.Lemak manis ala amboi2,santan kelapa ala amboi2..tu yang saya ingatlah.

Keseluruhannya sport Day kali ni sangat best.Yang terakhir untuk kakak dan pengalaman pertama untuk Zahin.Zahin kata best sport day tapi lama sangat sampai abang haus.hehe.

Ok sebelum terlupa malam tadi kami menerima berita yang sangat menegejutkan.Aida,kawan masa di USM dahulu telah kehilangan suaminya.Yang sedih sangat mereka baru saja 2 bulan berkahwin.Tapi ALLAH MAHA MENGETAHUI.Moga ada hikmah di sebalik kejadian.

Friday, September 5, 2014

Umi,Akhirnya Kau Tewas Jua

Assalamualaikum

Dalam keadaan kepala yang sangat memberat ni,sempat lagi nak update blog yea.Semalam lagi rasa nak demam.Hari ni dengan suara yang berubah teruk,kepala memberat,akhirnya demam juga.

Nak pergi klinik malam ni tapi malas.Esoklah lepas Sport Day anak2.Tadi di sekolah minum fresh orange,ambil vitamin c di rumah dan minum peel fresh apple campuran aloe vera.Konon nak tambah vitamin c dalam badan.Tapi tak berkesan.Nak minum 100 plus kejap lagi.

Moga esok ok sikit.Setakat ni belum lagi ambil mc.Harapnya dapat bertahan sampai hujung tahun.Nak zero mc..

Wednesday, September 3, 2014

Zaim Demam

Hari ni umi balik sangat awal dari sekolah.Menyusup keluar secara haram.Tak thumbprint pun.Sebab waktu thumbprint 1.40pm.I balik 1.05pm.Lagi satu siap ada meeting lagi.Banyak yang umi skip.Biarlah.Allah tahu.

Bukan apa,anakanda yang sorang ni demam.Terkejut bila suami cakap pagi tadi masa nak hantar ke nursery dia rasa kepala baby panas sangat.Terus dia bawa ke klinik yang kami biasa tu.Terus masuk sub(ubat bontot).Suhu 39.3°c.Subhanallah.Jadi,suami dah jaga half day dah.Petang turn ummi pula.Kesian dia.

Nih gambar masa tengah tidur.Tengok,tidur2 pun semangat pakai baju Malaysia.Hehe.Walhal kalau demam eloknya pamperskan saja budak2.Ni dia pakai baju sebab ikut abah beli nasi utk lunch tadi.Alhamdulillah.Nampak dah sejuk badan dia.Aktif sesangat.

Nyamanlah arjuna beta
mimpikan yang indah saja
nanti bila kau buka mata
semua tak serupa

Moga Allah menyembuhkanmu Zaim.

Tuesday, September 2, 2014

Puasa Terakhir

Assalamualaikum

Alhamdulillah.Selesai berpuasa dalam bulan Syawal dan ganti puasa.Saya cuma sempat puasa 5 hari dalam bulan Syawal.Sebabnya baru je start puasa dah naik bendera merah.Tapi saya ada terbaca kalau kita ikhlas berpuasa dan bersungguh2 In Sha Allah puasa itu sama juga dengan 6 hari.Ada juga kawan yang cakap begitu.Mudah-mudahan.Aamiin.

Ha.Ni nak cerita.Hari ni saya berbuka dengan soto.Bihun soto.Sedap sangat dan cepat penyediaannya.Tak perlulah kita gigih nak mengupas bawang dan sinsing lengan baju.Sambil2 basuh pinggan tu pun boleh masak soto ni.Sebabnya yang paling penting tak yah tumis bawang.Woo..Tambah sambal kicap dan perahan asam limau kasturi je.

Rahsianya semasa ke Melaka Sabtu lepas,biras saya berikan 2 paket perencah Mak Pon.Oh siapakah beliau?Rupanya orang belah selatan kenallah.Biras saya tu pun tempah masa berkursus di hotel di Johor.Orang hotel siap tanya siapa yang nak order perencah Mak Pon.Biras saya terus order sebab kawan2nya dari Johor cakap memang best.Kiranya best in town la ni.So dia berikan saya satu perencah soto dan satu perencah mee bandung.

Esok kalau rajin nak try buat mee bandung pula.Tadi suami bertambah2.Ain pun siap hirup kuahnya.Dia kalau sedap akan cakap umi ni masak macam chef la..Hehe.

Tapi sekarang ni untungkan,semua masakan ada dalam bentuk packaging.Tinggal malas dan rajin je.

Saturday, August 30, 2014

Rindu Awak 200%

:)

Akhirnya,Kad Meriah

Assalamualaikum

Semalam,akhirnya tertunai juga hasrat saya untuk membuat kad meriah di Mydin.Lepas habis sekolah,Zurina kawan sebelah meja saya mengajak saya ke Mydin lepas makan2.

Dalam pukul 2 kami ke sana.Saya memang nekad nak buat kad mydin sebab sekarang saya dah banyak shopping di Mydin.Murah sangat harganya.Lagipun saya dah boikot sebuah pasar raya ni.Semalam juga ada jualan merdeka.Banyak barang2 dapat dibeli dengan harga yang murah.

Sbelum ni asyik pakai kad Zurina saja.Sekarang dah ada kad sendiri dan bolehlah membeli belah dengan senang hati.Belanja jimat keluarga bahagia.Heehe

*Rupa2nya adik Suhana,kawan sekolah saya kerja kat bahagian customer servise.

Ambang Merdeka

Assalamualaikum

Semalam sekolah kami mengadakan sambutan Ambang Kemerdekaan.Tahun ini juga merupakan tahun terakhir Penyelaras Program Kak Haliza kerana beliau akan bersara tak lama lagi.Majlis sangat meriah dengan simbolik perasmian ialah melepaskan belon tanda kebebasan.Sorakan murid2 meriah kedengaran.Waa..Memang hebat.

Tugas saya pula ialah bahagian peserta pertandingan pakaian tradisional.Oklah.Walaupun pada mulanya pa system agak problem.CD raya saya tak ada pun.Hanya saya dengarkan melalui telefon saya.Hehe..Lepas tu diselang seli dengan lagu patriotik sebagai muzik latar.Alhamdulillah.Majlis lancar.

Tapi dari segi pakaian,tahun ni tak hebat sangat bagi murid2 kerana mereka tidak dibenarkan memakai baju raya.Ramai yang tarik muka sebab ramai yang dah berangan nak melaram baju raya.Kesian kan!Hanya yang ambil bahagian je boleh pakai baju tradisional.

Saya sempat juga mengambil gambar dengan Moo Yoong Wei Sheng sebabnya dari hari sebelum tu lagi asyik cakap nak selfie ngan cikgu.