Google+ Followers

Monday, December 2, 2013

Tips:Membawa Anak2 Dalam Perjalanan yang Jauh

Assalamualaikum..

Dua hari lepas kami sekeluarga sampai di desa tercinta.(macam lagu Nora)Memang perjalanan mengambil masa yang agak panjang.Semua pun tahu kan,perjalanan dari Shah Alam ke Kota Bharu sekurang-kurangnya mengambil masa 8 hingga 10 jam.Ditambah pula membawa anak2 kecil tentu sekali bertambah panjang dan sukar.

Antara tips yang dapat saya kongsikan melalui perjalanan yang panjang ini termasuklah;
a)rancang dahulu perjalanan anda.Ini sangat penting.Misalnya,ada orang lebih suka bertolak malam,dinihari dan awal pagi.(ni kena tanya driver kita lah...siapa lagi kalau bukan teman sehidup semati kita)

b)makan dahulu sebelum bertolak
-kita kena jamah sedikit makanan sebelum bertolak kerana bimbang anak2 akan membuat aksi yang tidak diingini.Driver pula jangan makan berlebihan,bimbang nanti mengantuk.

c)bekalkan mainan kepada anak2
-ada orang suka berikan iphone,ipad dan gajet lain.Namun, bagi saya elakkanlah.Macam anak2 saya,sekejap saja mereka boleh bermain gajet kerana tidak selesa bermain di dalam kereta.(sama macam saya pening)kalau anak minat robot,bekalkan robot,kereta ataupun patung.Beri mereka bawa permainan kesayangan mereka.Sambil2 tu mereka boleh main dengan kawan2 'tipu' mereka ni.

d)pasang lagu kegemaran mereka
-lagu juga mainkan peranan penting.Anak2 akan seronok bila mendengar lagu kegemaran mereka.Mungkin tanpa disedari mereka akan tertidur.(hihi..senang kerja kita)

e)sediakan cd secukupnya
-ha..kalau balik ke Kelantan,sampai saja di Merapoh atau di Gua Musang radio sudah tidak berfungsi.Jadi,burn cd zikir atau apa saja lagu yang sesuai untuk halwa telinga kita.Driver tak ngantuk,kita pula boleh tenang.

f)bawa kelengkapan bayi secukupnya.
-barang2 seperti wet tissues,pampers dan ubat-ubatan janganlah disimpan di dalam but kereta sebaliknya letaklah di tengah2 supaya senang kita capai bila diperlukan.Air mineral juga mesti diletakkan kerana takut anak2 muntah.Senang guna saja air mineral yang ada.

g)servis kereta anda
-tips ini memang kena jaga.Sebabnya walau apapun persiapan anda,kereta kena check betul2.Hal ini sangat penting kerana melibatkan nyawa semua insan yang tersayang.

h)baca doa sebelum bertolak..ini sebenarnya tips utama.sebagai orang islam bacalah doa sebelum bertolak dan ditambah dengan ayat kursi.In shaa Allah anda sekeluarga akan selamat.

Last sekali,kereta kena besar..Sebaik2nya vellfire..haha..Gurau2 je.Sehingga itu..sekian.♥♥♥

4 comments:

  1. Memang bagus semua petua ni.. setuju sgt.. budak kecil mcm ni mmg mudah bosan dlm perjalanan.. nak sampai ke kg tu dah berapa kali gaduh.. adui..sabar jelah

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..skjp baik pastu skjp gaduh..hiihi

      Delete
  2. Replies
    1. kan Ibusya!Saya pun sokong.Tapi tak mampu..Hehe

      Delete