Google+ Followers

Friday, December 20, 2013

Resepi:Ikan Budu

Assalamualaikum..
Saya tak pasti masih ada lagi ke orang yang kenal ikan budu atau ikan jeruk ni..Ikan budu ni pun one of the famous food masa musim tengkujuh di pantai timur eapecially di Kelantan.
Kalau kira dalam rangking makanan terbaik semasa muaim hujan,mungkin ini adalah antara top ten juga selepas ubi kayu dan putu halba.

Hari tu selepas membuat nametag kat Pekan Ketereh,saya merayau2 kat dalam pasar Ketereh.Selepas membeli cakui yang wajib saya beli bila balik kampung,terus mata saya terpandangkan ikan budu ni.Selalunya ikan kembung yang digunakan dalam membuat ikan budu.Kenapa ikan budu?Mungkin sebab dia masin kot.Sebabnya langsung tak pakai budu masa masakkan ikan ni.Harga ikan ni rm5 untuk 3 ekor.

Nak masak ikan ni sangat mudah semudah abc.Mula2 bersihkan ikan dan semua garam yang menyalut badan ikan tu.Kemudian,siatkan isinya selicin2 nya.Dengan menggunakan lesung batu warisan bonda,3 batang serai dihiris dan ditumbuk.Masukkan cili api sesuai rasa kita,bawang merah secukup rasa,bawang putih dan sedikit halia.Tumbuk sehingga lumat.

Kemudian dalam bekas yang berasingan,pecahkan 4 biji telur.Kacau.Masukkan ikan yang dah disiat dan bahan2 yang dah ditumbuk tadi.Goreng dengan api yang perlahan sama seperti anda menggoreng telur.Tadaa..siap♥♥

No comments:

Post a Comment