Google+ Followers

Sunday, May 19, 2013

Tips menghadapi cuaca panas

Assalamualaikum..

Sekarang ni cuaca sangatla panas..jemur kain sekejap je dah kering,bukan setakat kering, malah dah boleh kira garing kalau dibiarkan berlama-lama.ehehe..Tapi jangan risau, guna lah serbuk cuci yang maintainkan colour walaupun dicuci beratus-ratus kali.

Saya sebenarnya nak beritahu tips-tips sempena menghadapi cuaca yang panas ni.Jangan lah pula kita persalahkan Pencipta kerana Dia tahu yang terbaik untuk umatNya..Saya dengar dalam radio hari tu, cuaca panas ni dijangka berterusan sehingga bulan September. Wallahua'lam..So, teman-teman yang sedang menggantikan puasa tu semoga terus bersabar dan beristiqamah ya menggantikan puasa.Yang belum ganti tu, cepat-cepatla ganti.Jangan diremehkan Rukun Iman yang ke-3 ni.

Antara tips yang dapat saya kongsikan:

  • minum air banyak-banyak (lebih 8 gelas sehari pun tak pe)air suam lagi digalakkan
  • pakai baju kain kapas(meresap peluh)..nilon tidak digalakkan..terutamanya untuk baby dan kanak-kanak
  • bagi yang hantar anak-anak ke rumah pengasuh atau nurseri, baju petang yang diberi seeloknya sleeveless ataupun baju pendek..tak yah lah beria bagi baju lengan panjang.kesian benar kat baby.
  • selalu check bawah leher baby..mana lah tau ada ruam yang tersembunyi
  • pakai cermin mata @rayban semasa keluar rumah
  • galakkan anak-anak bermain di dalam rumah
  • pantau kesihatan diri dan family yang tersayang
  • lagi??
Sehingga itu, sekian..wallahua'lam

2 comments:

  1. Bagus betul petua ni. Lagi2 anak2 yg aktif, mmg kuat berpeluh.

    Tapi payah nk suruh anak kecil minum air kosong banyak.. Naim terutamanya..ada time dia nak air teh je

    ReplyDelete
  2. typo..rukun islam bkn rukun iman...hehe.nnt ada yg keliru..
    tu lah kan,budak2..memang susah.tapi cuba la..anak saya pun,air kopi yang dimintanya..tapi bangun pagi memang air sejuk yang diminta.

    ReplyDelete