Google+ Followers

Tuesday, December 31, 2013

Bukit Cahaya Seri Alam(Bukit Cerakah)

Assalamualaikum..

Cuti hujung minggu yang lepas,kami ke Bukit Cerakah,Shah Alam.Niat dari tahun lepas lagi nak pergi,tapi masa tu masih dalam renovation.Sedang elok juga,ni kan musim sejuk kat rumah empat musim.Bolehlah bawa anak2 tengok salji.
Sampai bulan 2 musim sejuk ni.Tiket masuk ke Bt Cerakah ialah rm3..nak masuk rumah empat musim pun rm3 untuk dewasa.Kanak2 bawah 5 tahun percuma.Ok lah,biarlah gambar berbicara.

Monday, December 30, 2013

Amalkanlah Ayat Seribu Dinar

Assalamualaikum..

Rasa nak sangat berkongsi tentang ayat seribu dinar ni atau setengah orang panggil ayat wa man yattaqillah..Saya amalkan ayat ni tak silap saya masa di Tingkatan 3.Masa tu cikgu Sains saya yang sering ajarkan.Cikgu Ruhani Hussin namanyaq..oh..i miss you cikgu.Dia kata kalau kita baca ayat ni in syaa Allah kita akan mendapat rezeki yang tidak disangka.Dari seorang budak hingusan sampailah sekarang,saya memang amalkannya.In syaa Allah.Bukan kata syirik ke apa,sekadar berkongsi beberapa peristiwa yg berlaku ke atas diri saya.Ini pun atas ketentuan Allah juga.Kun Fayakun..

peristiwa 1;
Memang ajaib sangat.Masa tu saya tingkatan 4 tak silap.Tak ada lesen lagi,bawa motor ikut jalan kampung secara haram.:)ke Pekan berdekatan.Balik tu,tiba2 motor mati dalam perjalanan.Alamak..Saya pun turun motor dan cek minyak.Haha..Tu saja pun saya tau.Tangki minyak memang kosong.Patutlah..Saya pun start tuntun motor saya.Tak sampai 3 langkah,tiba2 datang seorang pakcik yg cacat kaki membawa motor roda 3.Dia berhenti,tanya saya.Saya pun cerita pasal motor saya dan kemudian dia berikan saya sebotol minyak untuk saya isikan.Saya nak bayar,dia cakap tak apa,memang dia baru balik dari kedai beli minyak untuk diisikan dalam motornya...Alhamdulillah.Allah kirimkan saya orang yang tepat pada masanya.Tapi siapakah pak cik tu?Saya tanya abah,abah pun tak pasti sapa..misteri sangat.

peristiwa 2:
peristiwa ni baru saja berlaku dalam seminggu lepas.Masa tengah masak,gas habis.Saya call semua nombor gas yang ada dalam simpanan.Semua tak berangkat.Yang angkat pun cakap salah nombor.Terus telefon hubby.Saya suruh dia balik untuk tukar di kedai.Bila dia balik,sampai di tempat parking,sebuah lori yang penuh dengan gas ada di tempat parking.Sekejap saja orang yang hantar gas tu terus bawa ke rumah.Alhamdulillah.Memang tak sangka.

Peristiwa 3
Hari tu pernah terdetik nak makan sate.Esoknya masa jamuan hari guru di sekolah,dihidangkan sate.Memang kena sangat.

Peristiwa 4
Saya ni tak cemerlang sangat.Tapi,saya sangat terkejut bila nama Saya dipilih untuk mendapat APC.Saya tahu memang ajaib.Saya memang tak layak tapi kuasa Allah.Dia yang lebih tahu.

Peristiwa 5
Semalam,buka2 peti surat,tetiba ada cek dari etiqa.Kenapa ya?Mungkin sebab trrlebih bayar insurans kereta kot:)walaupun jumlahnya kecil,tapi semua ni pemberian Allah yang memang tak dapat disangkal lagi.

Jadi,amalkanlah ayat seribu dinar sekurang-kurangnya kita baca 3 kali selepas solat.In syaa Allah rezeki yang kita dapat memang tidak disangkakan..Tapi solat pun jangan dilupakan kerana solat tiang agama..Wallahua'lam..♥♡♥

Tuesday, December 24, 2013

Lunch Hour di Restoran SRI TTDI

Assalamualaikum..

Semua dah makan tengah hari ke belum?Saya baru saja selesai menikmati makan tengah hari bertiga,dengan suami dan anak kecil kami di Sri TTDi,TTDI Jaya.

Dah lama tak makan kat sini.Sebenarnya restoran ni sering menjadi pilihan kami sekeluarga.Makanan yang dihidangkan kena dengan selera kami.Kebanyakannya makanan pantai timur.So,kenalah.

Saya percaya restoran ni memang sangat terkenal kepada semua orang Shah Alam sebab satu-satunya restoran yang terdapat di sebelah kedai kereta TTDI.Memang kalau menunggu kereta diservis pun,kami selalu akan singgah untuk makan.Selain pelbagai jenis lauk seperti siput sedut,ikan keli bercili,ikan percik,kari,kerabu perut,paru bercili,gulai kawah dan pelbagai lagi,ia turut menyediakan masakan Thai seperti som tam dan mee celup.Laksa pinang pun ada selain laksam.Memang best sangat masakannya.Nak makan nasi dagang,pulut kuning pun boleh.

Yang paling best,ada disediakan pelbagai jenis ulam dengan pelbagai pilihan pencicahnya.Ada sambal belacan,budu,tempoyak,cincaluk dan sambal kicap.Pendek kata semua adalah.Sebelah petang pula ada menyediakan pelbagai jenis pengat.Antaranya pengat pisang,bubur jagung,pengat ubi kayu, bubur pulut hitam dan pelbagai pemanis mulut yang lain.Buah-buahan potong pun ada.So,bagi sesiapa yang memang ingin menikmati masakan pantai timur yang best bolehlah berkunjung ke sana.Memang super awesome.Lokasinya berdekatan dengan Baiduri Auto Seksyen 13.Kalau datang lambat,melepaslah..Hihi♥♥

Gambar lupa nak ambil sebab dah lapar sangat.Kami makan berdua tadi dalam rm23.60..

Monday, December 23, 2013

Legoland, Malaysia 2013(21.12.2013)

Assalamualaikum..

Pada 21.12.2013, kami sekeluarga bercuti ke LEGOLAND, Malaysia.Kami bertolak pada hari Jumaat iaitu sehari sebelum dan bermalam di Tune Hotel, Danga Bay.Pagi-pagi lagi selepas menikmati sarapan di Kopitiam,iaitu lebih kurang pukul 9.30 pagi, kami terus menuju ke LEGOLAND. Yeyy..Dalam setengah jam, kami nampak signboard LEGOLAND, dan betullah kami menuju ke tempat yang betul.Mula-mula tu kami tersilap masuk ke ofis operasi, kemudian suami buat pusingan U dan akhirnya barulah sampai. Ingatkan kami saja yang tersilap ke ofis operasi, rupa-rupanya ada 5 buah lagi kereta yang turut tersilap. Biasalah, tempat asing bagi kami.

Yang paling seronok hari tu tentulah anak-anak saya, Ain dan Zahin.Asal saja ada iklan tentang LEGOLAND, mesti diorang akan tanya bila kita akan datang ke sini.Nah, akhirnya tercapai jua permintaan kakak dan abang.Alhamdulillah.Kami sampai ke sana dalam pukul 10 pagi. Pada masa tu, hujan rintik-rintik manja membasahi bumi Johor. Nasib baik bawa payung dan suami bawa backpack.Dapatlah kami berpayung seketika. Apalagi, terus saja kami mengambil gambar trademark LEGOLAND di hadapan pintu masuk. Tak sah kan, kalau datang tak ambil gambar kat papan tanda tersebut.Masa tengah sibuk-sibuk ambil gambar, saya disapa oleh seorang remaja lelaki.Laa, murid Tingkatan 5 sekolah saya, Safwan namanya. Entahlah, apa jodoh saya dengan dia.Dulu, masa teman suami solat di Masjid di Bangi pun jumpa dia.Alahai,kecilnya dunia.Kat Ujong Tanah pun jumpa dia juga.
Muka excited umi dan anak-anak


Bila kaki melangkah masuk ke dalam, kami menyewa stroller untuk angkut anak-anak.In case, ada yang kepenatan dan sebagainya.Stroller ni sangat membantu, sebabnya mula-mula baby Zaim yang duduk dalam tu, kemudian Ain.Zahin saja yang tahan berjalan beribu-ribu batu.Harga stroller rm30 untuk single dan rm45 untuk double.Kami ambil yang single saja.
 
 
Permainan kami yang pertama ialah,saya pun lupa..Alah, yang ni biasa-biasa saja, sesi pemanasan katanya.Saya pernah main benda alah ni masa dekat sunway Lagoon.Duduk dan berpusing-pusing tu. Permainan ni nakkan ketinggian 120cm, jadi Zahin tak dapat main. Hanya saya dan Ain saja.Jadi, kepada yang memang teringin naak dating, make sure ketinggian anak lebih kurang 100 cm.Kalau tak, banyak yang diorang tak dapat main.Antara lain lagi permainan yang wajib korang semua cuba bila datang ke LEGOLAND ialah:
 
a)The Dragon
-Permainan ni sebijik macam roller coster.The Dragon ni sebab bentuk dia macam anak naga. Track dia pun tak panjang sangat.Tapi cukuplah untuk meluruhkan jantung saya.Yang ni saya, Ain dan Zahin semua boleh main.Hanya suami yang tak main sebab jaga baby.Mula-mula saya ingatkan anak-anak saya ketakutan, tetapi bila tanyakan diorang, kakak takut sikit je.Zahin pun takut sikit je.Umi yang terlebih takut.Bagi orang dewasa, saya cadangkan pergilah ke The Haunted Dragon.Memang lagi ekstrem dengan track yang lebih panjang.Diorang siap ambil gambar candid, pastu kita bayar.Kalau tak nak pun tak apa, rm 30 bayarannya.  Bolehlah, sekali saja kan.
 
b)The Land of Adventure
-Yang ni memang semua pun kena cuba.Siap basah-basah lagi.Alah, dalam iklan pun selalu tunjuk.Yang masuk dalam mulut naga, kemudia dihempaskan kita dengan ketinggian yang sangat tinggi.Sekali lagi jantung saya luruh. Huhu.Ain minta untuk main kali ke dua.Zahin pula tak dapat main, mengamuk dia. Terpaksalah suami habiskan rm40 untuk memujuknya dengan membelikan pedang.Jangan risau bila baju anda basah, sebab ada disediakan body drier dengan dikenakan caj rm10.Saya tak keringkan pun.
 
c)Tengok Wayang 4D
-Sebenarnya saya tak inagt apa namanya.Cuma kita kena beratur panjang sangat untuk menonton wayang 4D ini.Tayangan selama 25 minit ini memang best.Lagipun, saya yang tak pernah menonton cerita 4D ini memang rasa sangat jakun.Sempat juga saya menyusukan baby kat dalam panggung wayang ni.Best sangat sebab siap basah-basah baju kita.Memang effect 4D tu menjadi.Ain pula macam nak tangkap batu-batu yang dibaling tu.
 
d)Observations Tower
-Menara ni pun menyumbangkan ramai yang beratur untuk menyertainya sebab semua orang boleh join termasuk baby.Dari atas menara ni, kita dapat melihat pemandangan LEGOLAND dan bandaraya JB juga.
 
e)Miniland
-Miniland ni cukup menakjubkan.Di sinilah kita melihat ciptaan-ciptaan genius menggunakan lego.Macam-macam monument yang ada. Yang paling best bila ke mercu tanda Singapura tu, Singa yang keluar air tu.Bila kita tekan butang kat luar tu,air tu akan menghala ke arah kita. Sangat lucu dan comel.Baby pun boleh cuba.Taj Mahal,Putrajaya,KLCC, Bandar Vietnam dan lain-lain semuanya ada di sini.
 
Lagi, banyak lagi tempat yang korang semua kena cuba.Malas dah nak tulis sebab terlalu banyak.Seharian kami di LEGOLAND rasanya tak cukup.Untuk pengunjung wanita, saya nasihatkan jangan bawa handbag dan hendaklah berkasut.Serahkan saja semua barang berharga kepada suami untuk diletakkan dalam backpack.Alhamdulillah, dengan cuaca yang sangat baik semalam,cukup berbaloi bayaran rm110 untuk dewasa dan rm90 untuk kanak-kanak 3 tahun ke atas.Tentang makanan, jangan risau sebab banyak makanan yang mudah didapati.Ada Pizza Mania lagi.Sambil-sambil makan, diorang turut menghiburkan anda.
 
In Shaa Allah, jika ada rezeki lagi, kami akan datang lagi ke LEGOLAND ini,bro.(sekadar meminjam kata-kata Shaheizy Sam).Kitorang jumpa Sam juga.Sporting sangat orangnya.Patutlah menang pelakon popular.Sehingga itu,bye-bye,jumpa lagi LEGOLAND.In Shaa Allah, nak ke Hello Kitty Town dan Water Park pula.Anak-anak memang sangat happy.Rasanya ada dalam 10 kali Ain cakap LEGOLAND ni memang best!!Wallahua'lam..
 





Sunday, December 22, 2013

Tune Hotel,Danga Bay

Assalamualaikum..

Niat untuk bercuti di JB akhirnya tercapai jua.Dah lama dah plan untuk ke JB tapi cuti akhir tahun ni barulah menjadi kenyataan.Kami ke JB dengan kereta yang dipandu suami.Bertolak dari Shah Alam lebih kurang pukul 11.30pagi dan kami sampai ke Tune Hotel pada pukul 5.30 petang.

Ya.Tune Hotel.Sebelum ni pernah dengar dan pernah tengok Tune Hotel di Kota Bharu yang lokasinya berdekatan dengan KB Mall.Suami sudah menempah hotel ni sebulan yang lalu melalui online dengan bayaran antara Rm100 hingga Rm200 semalaman.Jadi,kami kat Tune Hotel untuk dua malam.Dalam Rm300 lah bayarannya.

Tentang bilik,bilik ni agak kecil bagi kami satu famili.Jadi,malamnya kami tidur melintang sebab katil tak muat.Hihi.Bolehlah kan.Kalau berdua mungkin sangat selesa.Tapi bilik air dan peralatan lain memang sangat memuaskan.

Bagi yang risau tentang susah ke nak cari makanan di tengah bandar?Anda memang tak perlu risau sebab betul2 di hadapan hotel ada Restoran Sekinchan Ikan Bakar.Keluar sedikit dari hotel,banyak lagi deretan kedai makan seperti Kopitiam,Breakfast@7,Toast n Toast dan lain2.Kalau yang terlupa bawa berus gigi atau keperluan lain pun anda tak perlu risau sebab seven eleven pun ada di sebelah.Memang cukup puas hati.Atm pun dekat.Jalan kaki dah sampai.

Satu perkara lagi,lokasi yang strategik ini cuma mengambil masa 30 minit untuk sampai ke Legoland,Malaysia.Tentang tempahan tiket ke Legoland pula,ada Travel Agent di sini.So,tak payahlah kita nak beratur beki tiket.Beli saja online.Tapi ingat,travel agent ni ditutup sebelum 7.30 petang.Memang agent ni akan caj dengan bayaran transport sekali.Kalau kita menaiki kenderaan sendiri,caj akan dikurangkan.Ramai juga yang datang untuk membeli tiket ke USS.Sangat memudahkan kita.Bolehlah lepas ni plan ke USS..Kesimpulannya,bagi saya Tune Hotel ni sangat berbaloi sesuai dengan slogan 24 amazing locations across Asia and The UK.

Friday, December 20, 2013

Bekalan dari Kampung

Assalamualaikum..

Selalunya bila balik kampung,semua benda dari kampung nak diangkut ke bandar.Benda yang saya maksudkan ialah makanan.Antara yang selalu saya bawa ke bandar ialah;

a)beras siam(serindit)
-suka sebab beras ni memang sedap dan tak lembik.Pernah beli beras tempatan,keinginan makan nasi akan berkurangan.Selalunya 1 kampit tu tahan 3-4 bulan.
b)budu
-tak ada budu memang tak lalu makan nasi.nak buat nasi kerabu kesukaan suami pun susah..
c)lada solok
-lada ni lebih pedas berbanding dgn kat bandar yang pakai lada dari Thailand.abang saya penggemar tegar lada solok ni
d)lada kering
-lada kering kat Kelantan lebih besar(siam) dan tak pedas.Senang nak potong.Anak2 kecil pun boleh makan.
e)telur masin
-entahlah..mungkin lebih murah sikit berbanding kat bandar walaupun kat kampung pun dah mahal
f)nisan
-kat Kelantan saja yang ada nisan atau gula melaka yang selalu kita gunakan
g)rempah
-rempah  yang disukat lebih sedap berbanding rempah yang famous
h)ikan kering
-bukan kat bandar tak ada ikan kering tapi dah biasa beli dari kampung.
i)asam keping
-murah berbanding bandar

Hihi..Banyak juga barang yang selalu dibawa dari kampung.Kalau boleh ma dan abah pun nak dibawa ke bandar.Lidah Kelantan katakan.♥♥♥

Resepi:Ikan Budu

Assalamualaikum..
Saya tak pasti masih ada lagi ke orang yang kenal ikan budu atau ikan jeruk ni..Ikan budu ni pun one of the famous food masa musim tengkujuh di pantai timur eapecially di Kelantan.
Kalau kira dalam rangking makanan terbaik semasa muaim hujan,mungkin ini adalah antara top ten juga selepas ubi kayu dan putu halba.

Hari tu selepas membuat nametag kat Pekan Ketereh,saya merayau2 kat dalam pasar Ketereh.Selepas membeli cakui yang wajib saya beli bila balik kampung,terus mata saya terpandangkan ikan budu ni.Selalunya ikan kembung yang digunakan dalam membuat ikan budu.Kenapa ikan budu?Mungkin sebab dia masin kot.Sebabnya langsung tak pakai budu masa masakkan ikan ni.Harga ikan ni rm5 untuk 3 ekor.

Nak masak ikan ni sangat mudah semudah abc.Mula2 bersihkan ikan dan semua garam yang menyalut badan ikan tu.Kemudian,siatkan isinya selicin2 nya.Dengan menggunakan lesung batu warisan bonda,3 batang serai dihiris dan ditumbuk.Masukkan cili api sesuai rasa kita,bawang merah secukup rasa,bawang putih dan sedikit halia.Tumbuk sehingga lumat.

Kemudian dalam bekas yang berasingan,pecahkan 4 biji telur.Kacau.Masukkan ikan yang dah disiat dan bahan2 yang dah ditumbuk tadi.Goreng dengan api yang perlahan sama seperti anda menggoreng telur.Tadaa..siap♥♥

Tuesday, December 17, 2013

Malam Berinai

Assalamualaikum...

Semalam kami berinai.Ni gara2 terpengaruh dengan wedding of the year Cik Ta dan Zain la.Last time berinai tahun 2007.Itupun sebab saya kahwin tahun 2007.Haha..

Kisahnya macam ni.Semalam ada pokok tumbang kat rumah jiran.Pokok tu pula menghempap sebatang pokok inai yang tumbuh subur.Jadi,kami pun petik daun inai tu.Kononnya saja2 daripada membazir.

Sebelah malam pula ada saudara datang.Namanya Aunty Sally.Huhu..Omputih sangat.Sally Marina namanya..Orang Tumpat je pun.Dia tanya nak berinai ke?Anak saya suka sangat cakap nak berinai.So,malam tadi dia pun tumbuk inai dengan lesung batu ditambah sedikit nasi,asam keping dan arang.Gambir pula tak ada.Mula2 Ain,anak saya.Lepatu adik saya dipakaikan inai dan kemudian saya.Mak saya pun join sekali.

Ingat lagi masa kecik2 dulu suka sangat berinai.Kami selalu ke rumah sepupu abah.Dialah yang tolong inaikan kami.Sebabnya dia yang paling tua antara kami semua.Lagipun dia tumbuk inai tu merah.Dulu kami pakai plastik dan ikat dengan tali rafia.Tapi semalam Aunty Sally ikatkan dengan kain batik sarung.Hasilnya tak mengecewakan.

Buka sekolah nanti,merah lah kuku saya.Nasib baik dah kahwin...

Resepi Kerabu Mangga

Assalamualaikum..

Rasanya dah lama tak buat kerabu mangga dan tak makan kerabu mangga versi Kelantan.Kalau Siam punya versi lagi senang bukan?Dan senang didapati di Lembah Kelang.Sebab masih lagi di kampung dan mangga muda yang lebih selepas makan colek kelmarin,saya pun cadangkan kepada emak saya untuk dibuat kerabu.Mula2 masa saya buat tu mak cakap banyak sangat tu,tapi bila dah siap sedang elok je.Nak bagi jiran pun tak cukup.Anak2 suka,abah saya siap tanya lagi siapa yang bagi.Haha..Sebab sedap sangat kot ataupun mungkin dah terlalu lama tak buat kerabu.Masa kecik2 dulu sayalah dalam famili yang selalu disuruh emak untuk membuat kerabu.Arwah atuk saya pun sama.Sebab tu kalau makan kerabu mesti teringat kat atuk saya.So,tak sia2 lah saya mendalami ilmu membuat kerabu.

Bahan2:
-kelapa digoreng sehingga kekuningan
-bawang merah -3 ulas(ditumbuk)
-serai ditumbuk
-lada hitam ditumbuk
-3 ekor ikan rebus(selalunya ikan sardin)..dibuang tulang dan ditumbuk
-sedikit santan
-budu(optional)
-garam dan gula
-asam limau
-mangga muda dicincang
-potongan cili
-daun kesum

Cara membuat
-setelah kelapa digoreng,tumbuk semua bhn yang perlu ditumbuk dan gaul sekali dengan mangga yang dicincang.masukkan budu,garam dan gula.Sedikit perahan santan untuk nampak sedikit basah.
-hiris sedikit daun kesum untuk menambah rasa
-last sekali hiris limau nipis untuk diambil jusnya.
-hiris cili untuk menambah rasa sedikit pedas.
-kemudian bolehlah dihidangkan.♥♥♥
SELAMAT MENCUBA

Wednesday, December 11, 2013

Kaftan ♥♥♥

Assalamualaikum..

Hari ni semua orang heboh pasal tarikh cantiklah,Cik Ta dengan Zain kahwinlah dan macam2 lagi..Hari ini juga saya dengan lafaz Bismillah ingin memulakan langkah baru.Saya ada buat bisnes kecil-kecilan iaitu jual kaftan secara online..Kalau sesiapa yang berminat,bolehlah menghubungi saya melalui email zillaramli@yahoo.com atau terus ke fb saya wan noorazilla..Bila lagi kita nak bergaya depan suami kita kan!Harga sangat2 berpatutan.Semua orang mampu.Ni antara beberapa contoh kaftan.

Tuesday, December 10, 2013

BB Cream

Assalamualaikum..

Saya dah lama dah tak pakai compact powder.Rasanya dah setahun dah.Nasib baik ada BB Cream.Jimat belanja.Brand yang saya pakai tentulah yang jimat dan murah iaitu Maybelline.

Saya rasa krim ni sangat sesuai dengan kulit saya.Guna sikit saja,5 tompok kecik dan sapu membuatkan kita seolah-olah pakai bedak 3 lapis.Macam jurumekap profesional.Hihi..Memang berkesan untuk menutup cela di wajah.Krim ni pun tidak berminyak.Dulu pernah pakai jenama lain,macam shining like a diamond sangat.Akhirnya bertemu dengan maybelline.Tu pun selepas dapat sample free masa di sekolah..Harga saya lupalah.Kalau pakai sorang rasanya tahan sampai 2 bulan untuk pek yang sedang tu.

Saya tak pasti betul ke tidak fakta ini.Orang kata pemakaian bedak boleh menyebabkan muka senang ditumbuhi jeragat.Betul ke tidak saya tak pasti.Yang saya tahu saya suka pakai bb cream ni kerana orang akan anggap kita pakai bedak walhal tidak.Satu lagi cepat dan jimat.Selamat menggunakan bb cream.Nanti nak try cc cream la pula..♥♥

Wednesday, December 4, 2013

Hujan dan Lapar Berpisah Tiada(Putu Halba)

Assalamualaikum..

Sekarang ni semua sedia maklum yang Kuantan dan Terengganu sedang lumpuh akibat banjir yang melanda pantai timur.Di Kelantan,hari ni nampaknya hujan mula mengganas.Dari pagi tadi sehinggalah saat entri ni ditulis,hujan masih belum berhenti walaupun sekejap lebat sekejap berhenti.

Biasanya bila musim hujan macam ni,kami di kampung akan dihidangkan dengan pelbagai jenis ubi.Ubi kayu,keledek,ubi keling,ubi badak dan macam2 lagilah.Dimasak dengan pelbagai resepi.
Kalau ikan pula,biasanya ikan puyu,ikan keli,sepat dan haruan menjadi pilihan kerana kaum bapa terutamabya akan menahan pukat.Ada juga yang menjual ikan tu sebagai punca rezeki.Syukur.Rezeki Allah tak pernah putus.

Putu halba juga sering menjadi pilihan orang ramai bila musim banjir.Di tepi2 jalan,akan kelihatan ramai penjual putu halba.Kalau di kampung saya dijual dengan harga rm2 iaiti 5 kwping.Putu halba ni dibuat daripada ubi kayu dan dikukus dan dibalut dalam kain tuala kecil.Dalam setiap putu tu diletakkan gula nisan.Makan dengan kelapa yang digaul garam dan sedikit gula.

Oklah..Tak pandai saya nak explain.Meh kita tengok imej putu halba yang seksi ni.Tapi sedap.♥♥♥

Monday, December 2, 2013

Tips:Membawa Anak2 Dalam Perjalanan yang Jauh

Assalamualaikum..

Dua hari lepas kami sekeluarga sampai di desa tercinta.(macam lagu Nora)Memang perjalanan mengambil masa yang agak panjang.Semua pun tahu kan,perjalanan dari Shah Alam ke Kota Bharu sekurang-kurangnya mengambil masa 8 hingga 10 jam.Ditambah pula membawa anak2 kecil tentu sekali bertambah panjang dan sukar.

Antara tips yang dapat saya kongsikan melalui perjalanan yang panjang ini termasuklah;
a)rancang dahulu perjalanan anda.Ini sangat penting.Misalnya,ada orang lebih suka bertolak malam,dinihari dan awal pagi.(ni kena tanya driver kita lah...siapa lagi kalau bukan teman sehidup semati kita)

b)makan dahulu sebelum bertolak
-kita kena jamah sedikit makanan sebelum bertolak kerana bimbang anak2 akan membuat aksi yang tidak diingini.Driver pula jangan makan berlebihan,bimbang nanti mengantuk.

c)bekalkan mainan kepada anak2
-ada orang suka berikan iphone,ipad dan gajet lain.Namun, bagi saya elakkanlah.Macam anak2 saya,sekejap saja mereka boleh bermain gajet kerana tidak selesa bermain di dalam kereta.(sama macam saya pening)kalau anak minat robot,bekalkan robot,kereta ataupun patung.Beri mereka bawa permainan kesayangan mereka.Sambil2 tu mereka boleh main dengan kawan2 'tipu' mereka ni.

d)pasang lagu kegemaran mereka
-lagu juga mainkan peranan penting.Anak2 akan seronok bila mendengar lagu kegemaran mereka.Mungkin tanpa disedari mereka akan tertidur.(hihi..senang kerja kita)

e)sediakan cd secukupnya
-ha..kalau balik ke Kelantan,sampai saja di Merapoh atau di Gua Musang radio sudah tidak berfungsi.Jadi,burn cd zikir atau apa saja lagu yang sesuai untuk halwa telinga kita.Driver tak ngantuk,kita pula boleh tenang.

f)bawa kelengkapan bayi secukupnya.
-barang2 seperti wet tissues,pampers dan ubat-ubatan janganlah disimpan di dalam but kereta sebaliknya letaklah di tengah2 supaya senang kita capai bila diperlukan.Air mineral juga mesti diletakkan kerana takut anak2 muntah.Senang guna saja air mineral yang ada.

g)servis kereta anda
-tips ini memang kena jaga.Sebabnya walau apapun persiapan anda,kereta kena check betul2.Hal ini sangat penting kerana melibatkan nyawa semua insan yang tersayang.

h)baca doa sebelum bertolak..ini sebenarnya tips utama.sebagai orang islam bacalah doa sebelum bertolak dan ditambah dengan ayat kursi.In shaa Allah anda sekeluarga akan selamat.

Last sekali,kereta kena besar..Sebaik2nya vellfire..haha..Gurau2 je.Sehingga itu..sekian.♥♥♥

Friday, November 29, 2013

Seronok Melayan Anak2

Assalamualaikum..

Masa cuti ni masa yang sangat berharga untuk saya habiskan dengan anak2.Melihat mereka membesar di hadapan mata,sangat membuatkan hati ni teruja.Walaupun dengan rumah yang agak tunggang langgang,namun kepuasan menghabiskan masa bersama merek tetap utama.

Tiap2 hari melayan mereka membuat playdoh,main mak2,usik adik2 dan saya pula masak untuk anak2.Itulah rutin saya menjaga anak2.Kadang2 terasa penat juga.Tapi bila difikirkan balik,inilah masa yang tepat.Bila lagikan??Dan satu yang saya cuba terapkan sehari dua ni ialah mengajar kakak Ain mengaji Muqaddam.Alhamdulillah.Dia nak.Zahin pun ikut sama nak mengaji.Semoga saya tetus istiqamah.Harapnya sampai balik ke kampung pun saya boleh terus mengajarkan mereka muqaddam.

Kakak Ain yang sangat happy dengan playdoh.

Episod 2:Gambar nasi berlauk:)

Hihi..lupa letak gambar.Maka jadilah episod 2.Salam Jumaat♥♥♥

Nasi Berlauk Kelantan Style

Assalamualaikum..

Dah sarapan ko belako?Cewah..Sebab hari ni Kelantan style,so ayat pun kena lain sikit.Sarapan pagi hari ni saya mulakan dengan makanan yang sangat berat.Nasi berlauk ikan kembung.Ha..panjang nama dia.

Kalau di kampung saya,nasi berlauk ni memang dah jadi makana tradisi kami.Ikan yang saya gunakan pada pagi yang hening ni ialah ikan kembung.Apa beza kembung dengan mambung??Masaknya tersangatlah mudah.Mesti semua orang dah tau kan.

Tapi senjata rahsianya ialah sambal yang sangat power tu.Kalau makan nasi berlauk memang tak sah tak de sambal.Sambal ni pun warisan generasi keluarga kami.Saya tak tau rumah orang lain ada ke sambal macam ni.Sebabnya sambal tu hasil air tangan bonda tercinta.Memang kalau habis,balik kampung mintak lagi dengan ma.Suami pun dah suka sambal tu.Sampaikan memang mak saya akan bekalkan sambal ni untuk semua adik beradik di perantauan.Kasihnya ibu membawa ke syurga...:(
Sedih pula.

Tadi pun bila saya call ma saya dia cakap nak ke pasar teman (RTC kota bharu)nak beli cili sekilo.Anak2 dah nak balik bercuti.Sambal pun dah nak abis.Macam tu sekali.Buatnya pun tak susah.Setelah dibuang tangkai cili,blend dengan cuka,garam dan gula.Maka siaplah ia.Pastu hiris limau kasturi,masukkan sekali.Memang wow lah.Saya malas nak buat dengan alasan anak kecik,takut pedas badan baby.Hihi..

Oklah..Nak mengemas dulu,esok in sha Allah balik kelantan.♥♥♥

Thursday, November 28, 2013

Wanita dan Tudung

Assalamualaikum ladies..

Wanita dan tudung memang tidak dapat dipisahkan bagai lagu dan irama,intan dan permata,ombak dan laut serta banyak lagi.Hari ni bila kerajinan sedikit terserlah,saya mengemaskan gobok yang dah lama tak berkemas.Lagipun sekarang ni baby asyik buka tutup je almari tu.Mana tak bersepah segala isi yang ada dalam almari.

Mula-mula saya kira drawer pertama.Penuh dengan tudung bawal.Almaklumlah saya ni bawal lover.Jadi koleksi bawal yang paling banyak mendominasi tudung2 yang ada.Seterusnya drawer ke-2.Penuh dengan tudung instant.Maksudnya tudung awning dan tidak berawning.Koleksi ni pun boleh tahanlah.Tapi kalau compare syria dan awning saya lagi suka yang syria.Senang jaga.Nak campak dalam mesin basuh pun ok.(jarang2 boleh lah kan)Itu lah faktor saya suka syria.Belek2 lagi,ada shawl,halfmoon shawl,pashmina dan squircle shawl(edast boutique).Ish..ish..Ada shawl yang tak pernah pakaipun.Tapi kenapa beli??Di sini timbul persoalannya.Ok saya jawab,beli sebab tengok orang pakai cantik,saya pakai macam burung belatuk..hihi.Lagipun saya jenis yang tak artistik.Mana nak jadi kalau nak cepat.

Percaya tak bila saya katakan setelah dikira2 tadi ada 100++ tudung yang ada.Astaghfirullah.Dari zaman hingusan sampai sekarang.Pakai cuma berapa kerat je.Membazirnya.Ni belum masuk yang dalam baldi,yang digantung.Macam tak percaya pun ada.Inilah natijahnya akibat mengunjungi butik2 yang ada di sekitar seksyen 7,seksyen 9 dan seksyen 16.Tu belum yang beli sari Kelantan.Tak termasuk yang diorder dengan adik dan kakak ipar.Insaflah wanita sekalian.(saya lah tu)

Cukuplah membazir.Ingat,membazir itu amalan syaitan.Tadi,ada setengah tudung dah diasingkan untuk dibawa pulang ke kampung dan disedekahkan kepada yang memerlukan.

Pesanan terakhir-cuba kira tudung anda pula.Ada berapa??Sehingga itu.Sekian.(2014 dah tak nak beli tudung)azam la ni..kecuali raya.ehehe..♥♥♥

Petua Untuk Mengurangkan Nafsu Membeli Pakaian Mahal

Hihi..peringatan ni untuk diri saya sendiri sebenarnya.Pakaian saya tak mahalpun cuma agak boros sedikit..Semoga kita semua dapat muhasabah diri.♥♥♥Sebanyak manapun pakaian kita,kain kafan jugalah pengakhirannya.Tingkatkan amal dan ilmu untuk ke sana...

Wednesday, November 27, 2013

Selamat Berkhatan

Assalamualaikum..

Pernah terfikir tak pada usia berapa anak2 kita sesuai dikhatankan?Bagaimana nak meyakinkan mereka yang berkhatan ni adalah sesuatu yang mesti dilakukan?Sebabnya bila saya tanya Zahin,anak saya yang berusia 3 tahun dia akan cakap Mail cakap sakit.Mail dalam upin ipin tu.Hihi..Mungkin hujung tahun depan saya cuba pujuk dia sekali lagi.

Kalau di kampung time cuti sekolah,abah sayalah orang yang paling sibuk.Dia bukan Tok Mudin,tapi sebagai penghulu kampung abah akan mencari seberapa ramai kanak2 dalam jajahan takluknya untuk dikhatankan di masjid.Siap dapat hadiah lagi sapa yang dapat kanak2 paling ramai.Kanak2 ni pula akan diraikan dahulu dengan beca berhias,kemudian dimandikan dan dibuat pulut semangat lagi.Sangat meriah.Doktor dari klinik kesihatan yang berdekatan yang akan datang untuk mengkhatankan mereka.Eh,tok mudin dah tak wujud ke?

Oklah,kepada adik2,anak2 yang akan berkhatan,selamat berkhatan.Orang kata masa kecik2 ni lah luka cepat sembuh dan kurang sakit.Zaman Abang saya dulu,dia dikhatankan masa darjah 4.Ingat lagi mak saya cari tempurung jantan untuk diketuk di kepala lutut.Hihi..

*Enjoy foto messi dan drogba berkharan.Phew..

Tuesday, November 26, 2013

GCBKU

Hari demi hari
ku melangkah kaki menuju ke situ
ke bangunan kuning merah
aku pasrah
aku reda

oh..sold out lagi
bilakah dapat aku menyapamu
wahai GCBku..
Jangan biarkan aku
walang dan berasa gundah
kerana memikirkanmu..♥♥♥

*sebenarnya dah dua hari ke mcd semata2 nak makan gcb.Tapi hari ni pun sold out juga..

Resepi;Mee Kuah Lada Hitam

Assalamualaikum..

Ini pagi tadi punya cerita.Bangun pagi duk teringat-ingat akan mee dan kue teow dalam fridge.Ingat nak goreng.Tapi malas.Lepas tu terfikir nak buat mee kuahlah.Resepi ini memang resepi ma saya sejak saya kanak2 lagi.Tak taulah dia ambil dari mana.Atau mungkin semua mee kuah orang Kelantan macam ni.Tak sure sangatla.Sebab dulu pernah masa sekolah siap bertekak lagi dengan kawan pasal mee kuah.Dia kata,alah,sama je mee kuah dengan mee sup.Saya tak nak kalah,eh mee kuah,mee kuahlah..Jom tengok resepinya

Bahan2
-mee/kue teow
-sayur sawi
-satu sudu besar cuka
-lada hitam ditumbuk
-b.putih(dihiris)
-isi ayam/daging/sotong/udang/fish ball(boleh campur semua)
-telor
-tomato
-sos tiram
-b.besar

Cara2
-panaskan sedikit minyak di dalam periuk
-masukkan b.putih..Agak2 bau wangi,masukkanlah lada hitam.tumis sekejap
-masukkan isi ayam dan sedikit air.masukkan juga cuka untuk rasa sedikit masam
-bila isi ayam yg dah dipotong kecik2 tu masak,masukkan air untuk dijadikan kuah.Terpulanglah pada anda.Kalau ramai;banyaklah kuahnya.
-masukkan sos tiram
-masukka telor bila kuah tengah menggelegak.Jangan kacau supaya telor tak hancur
-masukkan garam dan gula secukup rasa
-masukkan b.besar dan sayur.
-bila dah masak,tutup api dan masukkan tomato.
-bolehlah dihidangkan dengan sedikit perahan asam limau nipis

Monday, November 25, 2013

Spageti yang Malas

Tetiba Ain cakap dia lapar.Jadi,dengan langkah pantas terus saya pong pang pong pang di dapur.Tengok2 dalam fridge ada sos spageti.Mee pun ada.Tapi nak buat mee lama sikit.Pikir punya pikir,tadaa,maka terhasillah spageti yang malas.Spageti tak malas sebenarnya,umi Ain ni yang malas.

Tanpa cendawan butang,tanpa daging kisar,sekejap saja sudah masak.Saya cuma potong ayam kecik2,carrot sikit,jadilah.Bukan ke malam kena makan macam pengemis?Haha..ayat orang malas..

Nampak Ain selera saja.Lagipun dia demam.Mungkin sifat spageti yang masam2 manis sket tu buatkan dia berselera.

Gaji Oh Gaji

Masih lagi terngiang-ngiang kata2 kawan saya tadi iaitu kak ma yang kecil molek,comel lote.Kak Ma ni boleh kami anggap dia macam kakak kami lah di sekolah.Dialah kawan,dialah kakak,dialah ibu,dialah ayah.Ehehe..Ini sudah lebih ni..Dia pandai bagi nasihat.Sesuai dengan gelaran ustazah.

Bila saya cakap saya dah kering dah bulan ni.Tapi kak ma boleh cakap dia masih lagi berbaki duit gaji dia.Pandai dia manage.Saya ni pula,selagi ada duit selagi tu lah nak belanja.Tak lekat duduk rumah.Kalau boleh tiap2 minggu nak ke Seksyen 7,(memang pun pergi tiap2 minggu).Suami cakap Jalan Tar ke-2 selepas Jalan Tar di KL.

Beli tudunglah,beli baju lah dan macam2 lagi.Butik mana yang orang cakap best mesti saya pergi.Macam mana duit nak lekat.Patutlah Kak Ma kaya,saya tak kaya.Kena belajar ni.Rahsianya dia cakap jangan pergi mana2,baru duit boleh lekat.Buat tak tau jer gaji tu.Dan mungkin keberkatan rezeki juga.Lagi satu Kak Ma jarang makan kat luar.Sebab tu malu nak cerita kat dia kalau kita makan kat luar sebab dia rajin masak.Rezeki saya tak berkat ke?Wanauzubillah..

Tapi saya berazam untuk tahun hadapan saya akan tiru macam kak ma ni..Berubah untuk masa depan yang lebih cerah.Wallahua'lam.

Sama2 muhasabah diri..

Berdating di Cili Merah

Assalamualaikum..
Tengah hari tadi,selepas menghantar kerja2 sekolah yang saya rasa entah hape2 tu,terus saya pulang ke rumah.Bukan apa,nak ngedate dengan my lovely hubby.Maklumlah hari ni hari gaji saya.Selalunya kalau saya gaji,saya akan belanja dia.Begitulah sebaliknya.Beribu-ribu ampun juga ditujukan kepada blogger yang famous Ilham Hati Aisy Nasiha sebab tak sempat sembang panjang kat sekolah tadi.In sha allah kita jumpa di kampung yang tercinta.♥♥♥

Asalnya kami berdua ke mc donald Seksyen 9.Dah bayar parking 40 sen dah.Niat nak makan GCB yang keluar sekali setahun tu.Tapi semua dah sold out.Kami melangkah keluar dengan hampa.Lain kalilah.

Terus suami cadangkan ke Cili Merah.Rasanya dah lama kami tak ke sini.Kenapa yea??Entahlah mungkin Seksyen 13 pun dah banyak kedai makan.Kami makan nasi campur dan plus order abc,kole kacang which is my favourite dan pengat pisang(hubby's fav).Masa tengah pilih2 makan tu,ada sorang mamat ni tapi dia melayu bukan mamak.Dia main teka-teki pulak.Kak,ni asam pedas ke kari?Nasib baik otak saya masih berfungsi dengan waras.Tu ada daun kari tu,rasanya kari.Hihi..Betul la kan?

Orang kata specialist kat Cili Merah ni pada air teh dia.Jadi bila ke sini saya akan pesan teh ais  je.Walaupun fav saya teh o ais limau sejak dahulu sampai bila2.Saya orderkan untuk suami teh o ais limau.Jadi,taklah kempunan sangat..Kami berdua beredar keluar selepas membaYar Rm 33.Mahal tak?Nasib baik sedap..4 bintang.

Saturday, November 23, 2013

Taman Tasik Shah Alam 2013

Assalamualaikum.
Hari ni kami tak ke mana-mana.Selepas menghantar adik ke Stesen Bas Seksyen 17 Shah Alam,kami anak beranak ke Taman Tasik Shah Alam.Tempat yang biasa kami kunjungi saban minggu.Mungkin ini adalah kunjungan kami yang terakhir untuk tahun ini.Sebabnya minggu depan kami akan balik ke kampung.In shaa Allah.

Macam biasa,pagi ni tak ramai pengunjung.Tengok jam tangan,pukul 11 lebih.Patutlah.Mungkin ramai yang dah balik.Lagipun cuaca dah sedikit panas.Bila ke tasik,anak2 saya macam biasalah.mereka dah tak hiraukan umi dan abah diorang dah.Nasib baik baby Zaim kecik lagi,kalau tak dia pun sama agaknya.

Baru saya perasan,anak2 ni tak semestinya kita belikan mereka barang yang mahal atau ke  mall sahaja,tapi kualiti masa tu yang penting.Kalau lama2 sangat dengan mereka pun,pasti mereka bosan kan!

Satu lagi yang saya sedar juga,Zahin anak saya yang kedua,rupanya pencinta nature.Ain pula seorang yang adventurous.Baguslah.Sorang nature,sorang adventure.Macam Zahin tadi,mula2 sampai,dia akan ajak saya tengok tasik.Baling2 kayu dalam tasik dan kemudian dia sendiri akan ke arah pokok,cari semut katanya.Lepastu jumpa rama2 yang comel.Excited sangat dia.

Kakak Ain pula asyik dengan main besi,main buaian dan asyik minta abah angkat dia untuk main dekat palang besi.Beberapa kali dia ulang sampai lenguh-lenguh tangan.Baby pun bila semua orang main,dia pun sibuk nak berjalan padahal tak boleh jalan lagi.Tunggulah baby boleh jalan..

Dekat pukul 12,masing2 dah haus,jadi kami pun pulang dan singgah beli air kelapa di gerai tepi jalan.Oklah,sehingga ketemu lagi.♥♥♥

Friday, November 22, 2013

Selfie

Sape2 yang suka selfie.Ni maksudnya..Kadang2 seronok juga selfie2 ni.Iyalah,kita bukan selebriti jauh sekali artis.Bolehlah feeling2 artis.

Jom selfie!Jangan selfish sudah!!

Only for 31st years old

Ehem..ehem..sapa2 yang berumur 31 tahun sila perasan dan sapa2 yang lebih 31 tahun sila muntah..hihi..

Sharing is caring♥♥♥

Gelagat Zaim

Assalamualaikum..

Niat saya untuk ke sekolah tertangguh lagi.Kalau semalam baby demam.Hari ni baby Zaim dah sihat.Aktif macam biasa.Tapi hari ni husband pula nak pakai laptop.Huhu..Biasalah kalau dah namanya share laptop,macam ni lah jadinya.Bilalah saya boleh ke sekolah.

Hari ni kakak dan abang zahin dihantar ke sekolah.Kakak ada party akhir tahun di sekolah.Zahin pula kalau kakak nak pergi sekolah,dia pun mulalah nak ke taska.Jumpa Aisy,kawan baiknya.Hari ni bawa boboiboy ke taska.Hii,macam2.

Tinggal berdua dengan Zaim,senanglah sikit.Pagi2 lagi saya dah siap masak untuk makan pagi dan tengah hari.Yang kelakarnya,saya perhatikan baby saya ni bila dengar je intro candy crush yang game tu,dia senyum dan terus datang ke arah saya.Padahal dia tengah main tu.Dia pula yang nak main game ni.Aii,kecik2 lagi.Selalunya dia akan baring sebelah saya dan kami sama2 main game dan sama2 gelak bila kalah.Hihi..Kalau Zahin,lagilah bila dengar muzik kalah,dia akan tanya,umi kalah lagi??Haish..

Wednesday, November 20, 2013

Resepi Mudah untuk Baby:Pisang &Yogurt

Assalamualaikum..

Saya cuma nak kongsikan resepi yang sangat mudah untuk baby dan anda semua boleh cuba.Semudah satu dua tiga.

Bahan2;
-pisang
-yogurt(perisa apa2 lah)

Cara;
-pisang dipotong2
-campurkan dengan yogurt.

Tadaa..Siap..hihi..mudah sangat,macam tak layak dibuat entry.Tapi nak share juga.Suka sangat baby Zaim makan.Comot2 mulutnya..Lagipun dia suka makan pisang.Selamat mencuba.

Buah Celagi Manis

Celagi manis dari Thailand..:)

Tuesday, November 19, 2013

Rezeki yang Tidak disangka

Assalamualaikum..

Nah,inilah keropok yang dibawa jauh dari Kelantan oleh ibu yang tercinta.Macam miracle je.Mak saya boleh tahu yang anaknya ini memang nak makan sangat keropok lekor.

Hari tu,masa otw balik Shah Alam,memang saya dah berniat nak beli keropok lekor memandangkan keropok keping saja yang banyak kat rumah Shah Alam.Tapi,disebabkan dua buah bas yang turut sama singgah untuk membeli ole2,saya batalkan niat beli keropok lekor walaupun hati ni teringin sangat.Lagipun,saya tak suka beratur dan tunggu terlalu lama.

Saya tak cakap pun dengan mak saya tentang hal ni.Tapi;tiba2 bila datang ke Shah Alam semalam,mak cakap dia ada belikan keropok lekor.Tersenyum saya.Hati ibu boleh rasa apa yang anaknya rasakan!MasyaAllah..Dan mungkin juga saya selalu amalkan ayat seribu dinar dari Tingkatan 3 lagi sampailah sekarang.Inilah dia rezeki yang tak disangka-sangka..(Cikgu Sains saya dulu pernah cakap kalau amalkan ayat2 ini,kita tak akan sangka kita dapat sesuatu benda di luar jangkauan kita).Sama2 kita muhasabah diri..

Sunday, November 17, 2013

Terung Bakar Cicah Air Asam

Erk..Alhamdulillah.Baru selesai makan tengah hari untuk hari ni.Masakan kampung yang sangat simple tapi saya sangat sukakannya.Encik hubby dan adik2 saya pun bertambah makan tadi.

Resepi kami tengah hari tadi very da simple dimple.Sayur pedas petola (ore kelate panggil tene),ayam goreng kunyit,terung bakar cicah air asam dan bendi yang dicelur.Tidak lupa juga penambah rasa,budu.

Pernah dengar tak terung bakar cicah air asam??mesti tak pernah.Sangat mudah.Terung tu bakar sekejap kat dapur kecil kita tu je.Tak yah pakai arang bagai or Oven sekalipun.Ha,ni senjata rahsianya,air asam.Fuhh..

Bahan2;
-5 ulas b.merah(ditumbuk)
-3 biji cili api
-sedikit belacan
-perahan air asam limau nipis(sebiji)
-sedikit gula dan garam
cara;
-kesemua bahan di atas ditumbuk.kemudian sesuaikan rasa masam,manis dan pedas..tadaa..siap.

Bolehlah dimakan dengan nasi yang panas2.Cicahlah terung ngan air asam ni.Rasanya lagi sedap dari ikan bakar yang dicicah air asam.Pasti tertambat selera si pemakan.Tadi,sebab terung ada sebiji,jadi saya celur bendi untuk dicicah sekali.hihi..

Resepi:Nasi Kerabu Biru

Assalamualaikum..
Masa tengah menikmati makaroni goreng kat Pasar Tani Stadium Shah Alam pagi tadi,saya didatangi 3 panggilan tidak dijawab.Nombor pula tidak saya kenali.Saya pun kembalikan panggilan tersebut.Tak sangka orang tu menyamar semata2 nak resepi nasi kerabu.Nah,ini untukmu wahai penyamar..Hik hik...

Bahan2;
a)sambal nyor(kelapa)
-nyor digoreng
-b.merah
-ikan sardin@selayang
-serai ditumbuk
-lada hitam ditumbuk
-halia ditumbuk
-garam &gula secukup rasa

b)tumis nasi kerabu
-santan dibiar gelegak sampai naik minyak
-masukkan b.merah,cili kering,b.putih 2 ulas,halia,sedikit belacan yg dah diblender
-ketuk serai,kemudian masukkan dlm periuk
-masukkan budu dan nisan(gula melaka)
-asam keping 1 keping
-garam dan gula secukup rasa..biar dia gelegak lama sikit dan kecilkan api

c)nasi
-masukkan beras,sedikit pewarna biru..(sikit sgt)
sebab biru dia terang
-masukkan daun limau purut(klu ada)

d)ulam
-cincang timun btg,daun kesum dan apa2 je la

e)budu
-bwg putih dan serai diketuk
-kemudian masukkan budu,sedikit air dan nisan..tunggu sehingga mendidih..tadaa..siap.

Bolehlah dimakan dengan daging bakar ataupun ikan celup tepung.solok lada dan seumpamanya.nak suruh pedas,makan dengan sambal.Selamat mencuba..

Saturday, November 16, 2013

Beriadah Bersama Keluarga Tercinta

Assalamialaikum..
Hari ni hari pertama cuti sekolah secara rasminya.Tak pergi mana2 pun
Hanya menghabiskan masa di rumah.Lepas sarapan nasi lemak kerang yang dibeli pada pagi tadi,saya ajak suami dan anak2 turun ke kolam kat apartment kami..Rasanya hampir 3 tahun saya dah tak turun kolam.Bukan apa,malas.Selalu pun suami yang turun bawa anak2.

Lama dah tak mandi kolam.Best juga rasanya.Baby yang kecik ni pun kemain suka mandi kolam.Semua tak nak naik bila diajak balik rumah.Rasanya macam nak daftar ain untuk kelas renang next year.Tu pun kalau dia nak.Penakut sangat anak sulung saya.Tapi hari ni tengok gaya dia dah ok dah sikit.Siap ke kolam dewasa lagi..

Berenang ni pun boleh jadikan terapi minda.Hilang stress seketika.

Friday, November 15, 2013

Yeay,cuti sekolah

Alhamdulillah.15.11.13 berakhir sudah episod persekolahan pada tahun ini.Tahun yang penuh suka,duka dan cabaran sebagai seorang pendidik.In shaa Allah,semoga kita semua beroleh keberkatan.Hari ni di sekolah,masih ada lagi kerja2 last minute yang belum dapat dilaksanakan.So,nak tak nak kena datang lagi ke sekolah untuk kerja2 akhir.

Kepada semua guru selamat bercuti walaupun hakikatnya kita tak cuti pun.Nikmatilah ia sepenuhnya.Kepada yang balik kampung,selamat balik kampung..Semoga kita semua diberikan peluang untuk berjumpa lagi pada tahun hadapan..Adios..

Tuesday, November 12, 2013

Bunga Putih dan Bunga Kuning

Assalamualaikum..
Dalam hati tertanya tanya kenapa bunga putih tahan lebih lama berbanding bunga yang kuning?Adakah kerana warnanya yang putih suci?Padahal jenis bunga yang sama dan air ditukar sama,diletakkan bersama2..

Fikir-fikirkan..♥♥♥

Monday, November 11, 2013

Resepi Orang Demam

Assalamualaikum..

Sehari dua ni badan rasa letih sangat.Mungkin bagi seorang guru,hal ini adalah lumrah biasa kerana saat-saat akhir inilah semua report,segala macam pelan taktikal,operasi dan strategik mesti disiapkan untuk dihantar kepada pentadbir sebelum mula bercuti panjang..Tadi pergi ke klinik dan cek blood pressure..sekali lagi low blood pressure:(

Berbalik kepada tajuk asal selepas sedikit luahan perasaan,saya nak berkongsi dua resepi bagi orang demam dan malas nak masak banyak.Macam saya..Iyela..dahlah kita demam,tekak pun rasa perit semacam..takkan nak masak macam kenduri.

RESEPI 1;SUP AYAM DENGAN CENDAWAN

Bahan2:
-Ayam(dipotong kecil)suka hatilah
- 1keping asam keping
-sdikit halia
-bawang merah dan putih(dihiris)
-kiub pati ayam
-cendawan(cendawan biasa je)-dicarik carikkan
-rempah ratus(ketumbar,kulit kayu manis,buah pelaga,bunga cengkih dan bunga lawang)
-sedikit lada hitam

Cara2
-rebus ayam dengan halia,kemudian masukkan kiub pati ayam.
-tumis rempah ratus tadi dengan sedikit minyak sehingga wangi(tumbuk)
-masukkan rempah ratus tadi yg dah ditumbuk ke dalam periuk
-tumis bawang putih dan b.merah sekejap je..tak payah garing pun.juga masukkan dalam periuk
-bila nampak ayam macam nak masak,masukkan cendawan yang dah disiat2 tadi..klu nak letak tomato pun boleh
-masukkan sedikit garam
-rasa dan kemudian siap...
-bolehlah dihias dengan daun sup dan hirisan limau nipis,sedikit cili..(ALHAMDULILLAH-my kiddos sangat suka terutamanya bab ratah cendawan)

RESEPI 2;IKAN SINGGANG VERSI KELATE(RESEPI ASAL BY MY MUM)

Bahan2;
-ikan tongkol
-asam keping(2 keping)
-sedikit lengkuas
-gula nisan(gula melaka)
-sedikit garam

Cara2;
-rebus dahulu ikan dengan sedikit air,garam,asam keping dan nisan(biar rasa dia jadi sebati,masam dan manis tu)
-bila nampak ikan dah masak,masukkan air sebanyak yang kita suka(agak2 la)
-masukkan hirisan lengkuas dalam 3 hiris
-masukkan sedikit garam
-masukkan juga lada ketot(kemetot)sebagai penyedap rasa(nanti lada ni boleh diletakkan dalam budu)
-masak sehingga mendidih kuahnya dan boleh dikecilkan api
-sedia untuk dihidangkan
-sangat sedap dimakan dengan budu yg dikenyet cili hidup dan sedikit perahan asam limau..ada juga yg suka makan dengan sambal berserta ulam2

Nampak tak resepi yang simple dan malas ini tetapi sangat membangkitkan selera..selamat mencuba♥♥♥


Saturday, November 9, 2013

Galau

Assalamualaikum...jom layan lagu galau oleh fivers..Galau maksudnya sedih.Dato Ct pun ada juga versi lagu galau..

Tapi buat masa ni lagu galau fivers sering terngiang2 di telinga saya siap buat phone ringtone lagi..

Saya sangat tidak sihat 2 tiga hari ni..rasa lesu dan macam tak ada tenaga.Tak pernah lagi saya demam saya habiskan semua ubat yang diberikan doktor.Tapi kali ni habis.Tambah lagi dengan bengkak tonsil.Sangat menyeksakan.Rasanya nak cuti je cepat2..Tapi banyak kerja yang belum siap.

Sepi hatiku galau jiwaku saat kau putus dengan aku...hihi..sambungla sendiri.

Wednesday, November 6, 2013

Selamat Menempuh SPM

Assalamualaikum..

Hari ini merupakan hari pertama calon-calon SPM menduduki peperiksaan.Pada kesempatan yang ada,saya ingin mengucapkan Good Luck kepada semua calon.Jawab dengan tenang dan jangan gabra.

Sebagai guru,saya percaya murid2 sudahpun melakukan yang terbaik.Guru juga sudahpun melakukan tugas mengajar sebaik mungkin.

Kalau sekolah saya,hari ini semua ibu bapa yang beragama islam datang ke sekolah untuk menunaikan solat hajat dan bacaan yassin semasa murid sedang menjawab soalan.Mudah-mudahan semua murid berjaya menjawab dengan tenang dan memberikan keputusan yang baik kepada ke dua ibu bapa dan guru2..

*p/s:cuti ni nak ke mana?

Biar Betul

Suatu petang,dalam perjalanan yang panjang dua orang budak kecil sedang berbual-bual dalam kereta macam main pondok-pondok lagaknya..

Si kakak berumur 5 tahun,si adik pula 3 tahun..

Kakak;Nah adik,air kopi..dah siap dah.
Adik;Biar betul kakak,tak kan air kopi..
Kakak;Haha...Adik dah pandai cakap biar betul (sambil gelak kecil)

Umi dengan abah yang sedang mendengar perbualan diorang pun  turut tergelak sama..

Monday, November 4, 2013

Hijrah

Assalamualaikum..

Esok,kita semua akan menyambut 1 Muharam 1435 H..Sungguh cepat masa berlalu.Bagaimana dengan azam kita,adakah masih di takuk lama?Atau mungkinkah dah tercapai 90%?Kalau dah tercapai,Alhamdulillah.

Sempena Maalhijrah yang akan kita sambut esok,patutnya kita ingat balik tentang peristiwa hijrah Nabi Muhammad s.a.w.Baginda berhijrah dari kota Makkah ke Madinah atas tujuan yang satu.Untuk menyatukan ummah dan mengembangkan syiar islam.Hijrah juga berlaku atas perintah Allah dalam surah al-anfal ayat 28.Selain itu,hijrah juga disebabkan oleh jemputan dari masyarakat Madinah yang Nabi kemudian namakan sebagai Ansar.Jadi di sini,tidak timbul bahawa hijrah ialah pelarian seperti mana yang digembar-gemburkan oleh orientalis barat.

Hijrah dalam maksud yang mudah ialah berpindah.Dalam konteks Islam pula perpindahan dari kota Makkah ke Kota Madinah.Betapa peritnya Nabi Muhammad dalam melakukan hijrah.Baginda dan Abu Bakar sahabat yang setia di samping Allah yang memudahkan perjalanan mereka telah berjaya berhijrah dengan selamat selepas bersembunyi di Gua Thur kerana bimbangkan akan ancaman Arab Quraisy.

Di sini,kita boleh perhatikan bahawa sahabat2 Nabi sangat membantu.Saidina Ali sanggup tidur di tempat tidur Nabi semata-mat ingin menyelamatkan Nabi.Asma Binti Abu Bakar pula sanggup jadi spy dan menghantar bekalan makanan ke Gua Thur dalam tempoh persembunyian Nabi walaupun sedar tindakannya sangat berisiko.Abd Rahman bin Auf pula sanggup menyedekahkan hartanya ke jalan Allah semata-mata ingin melihat syiar Islam berkembang.Kalau kita,adakah kita sanggup?tepuk dada tanya iman..

Marilah kita jadikan maalhijrah tahun ini sebagai tahun yang cukup bermakna kepada kita.Mudah-mudahan kita semua berada dalam lindungan Allah dan tahun ini menjadi improvement year kepada kita semua..Wallahua'lam.

Baldi lagenda

Assalamualaikum..

Hai,saya percaya ramai lagi antara kita yang masih bersedih dengan kekalahan TRW malam tadi tambah2 peminat mereka.Saya pun tak terkecuali,rasa suram dan muram hari ini.Tadi pun masa bersarapan pagi dekat Kedai Nasi Kerabu Su, ramai penyokong Kelantan yang sudahpun pulang dari S.Alam sedang menikmati sarapan pagi.Jelas kehampaan di wajah mereka.Walau apapun,adat permainan,mesti ada kalah dan menang...Tadi pun saya terserempak dengan cikgu English saya masa Tingkatan 3.Alhamdulillah,cikgu Yusof Saat masij ingatkan saya.Dia kata muka saya tak berubah,tu yang dia ingat.Ehem..ehem..Kembang semangkuk dua tadi..hihi

Ni pula saya nak cerita tentang baldi saya..Ha?Baldi??Masa nak rendam seluar anak tadi,tiba2 mak suruh saya pakai baldi yang kat depan tu.Laa,ingatkan baldi mana,rupanya baldi masa zaman universiti lagi.Ada lagi tertulis H12/025..Asrama saya di Fajar Bakti,USM,PENANG..Sangat ohsem..baldi tu masih elok tersimpan dan tak rosak pun.Seingat saya 2002-2006 baldi tu berkhidmat kepada saya.SyukuR..lama tu..

Saya sayang baldi saya...hari ni rupanya penuh dengan kenangan.Dah tua rupanya saya..Anak pun dah 3.Insaflaa...hihi

Sunday, November 3, 2013

Mee Celup vs Jering Rebus

Assalamualaikum..

Memang terbaikla menikmati mee celup Kak Za Sup perut kat Pasar Siti Khadijah..mee celup ini lah yang menjadi favourite saya since zaman sekolah hinggala dah ada 3 anak sekarang..

Lepas menikmati mee celup yang super duper lazat,mak saya sempat beli jering rebus cicah nyior..fuhh..memang meletops..Bestnya Kota Bharu:)

Saturday, November 2, 2013

Road to Kota Bharu

Assalamualaikum..

Alhamdulillah..saya dan keluarga dah selamat tiba di kampung halaman maghrib tadi selepas menempuj perjalanan yang agak panjang..syukur nikmat dapat menghirup udara segar di kampung dan melihat bintang-bintang bertaburan pada malam hari..MasyaAllah..sungguh indah.

Perjalanan balik kampung hari ni adalah disebabkan dah lama tidak pulang ke kampung.Tambahan pula sekolah saya cuti dari Jumaat sampai selasa.Rugi kalau tak balik.

Walaupun semua orang sibuk ke shah alam untuk final Piala Malaysia,namun kitorang ambil peluang balik ke kampung.Meriah sangat perjalanan.Macam balik mengundi.Suami saya sempat menghighbeam kereta2 penyokong kelantan yang sangat bersemangat waja.Lebih hebat lagi dengan kehadiran penyokonh2 yang berada di tepi2 jalan melambai2 bendera tanda sokongan.Masya Allah..manisnya ukhuwah..Walaupun begitu,ada juga beberapa kejadian accident tadi.tengok tadi dah masuk dalam fb dah..

Saya sangat berharap Piala Malaysia kali ini milik Kelantan..Gomo Kelate Gomo..we ♥ pantai timur..ahaks..

Friday, November 1, 2013

Minat Baru

Assalamualaikum...
Setiap orang mesti ada minat ataupun kegilaan baru..kalau dulu saya memang minat sangat kumpul fridge magnet..tapi akhir2 ni,minat saya dah beralih kepada brooch pula..Brooch bukan sebarang brooch,brooch yang jenis kain pula..

Tak tau pula punca ataupun faktornya..Mungkin sebab faktor umur yang semakin bertambah atau mungkin sebab benda ni membuatkan kita lebih comel walaupun hakikatnya kita tak secomel brooch tu..

Thursday, October 31, 2013

Kita 1 Malaysia

Assalamualaikum..

Esok sekolah dah start cuti..seronoknya!Walaupun masih ada lagi berbaki dalam 10% lagi sesi persekolahan sebelum mula bercuti panjang..(tak sabar rasanya)

Tadi masa bawa anak saya ke 7e,saya nampak ada aunty india jual bunga dan tengah sibuk buat hiasan bunga..Mungkin jualan untuk Deepavali agaknya.Saya jadi kesian tengok aunty tu..tambah-tambah lagi anak dia yang berusia 9 tahun yang turut sama menjual bunga,perasaan kasihan saya makin bertambah..Kita ni kan 1 Malaysia..

Jadi,nak dijadikan cerita saya belilah bunga carnation tu,dengan niat ingin membantu.lagipun tak salahkan?sambil2 tu bolehlah hias rumah.Dan dengan sengajanya bunga plastik yang ada kat rumah pun jadi mangsa bakul sampah.Lagipun dah lama sangat bunga yang ada tu berbakti kepada saya. Ini lah yang dikatakan habis madu sepah dibuang..LOL..hihi

Wednesday, October 30, 2013

Hari saya

Assalamualaikum..haii..

Hari ni dekat sekolah ada anugerah kokurikulum..anugerah ni sebenarnya untuk murid-murid saja..murid yang aktif dalam kokurikulum..jadi saya tak ambil pot sangatlah.Tapi tiba-tiba mc announce nama saya untuk pencapaian kelas terbaiktingkatan 3 Pertengahan tahun..speachless sangat..macam tak percaya pun ada..lagi saya dapt kelas terbaik untuk percubaan tingkatan 3 iaitu kelas 3 Amanah..murid terbaik tingkatan 3 juga disandang oleh Harihaaran..murid kelas saya..bangga sangat ajar budak-budak kelas baik ni.Kiranya cikgu pun dapat tempias juga.

Untuk anugerah lain lagi saya terima kelas terbersih tingkatan 3.Badan beruniform yang saya join iaitu Pandu Puteri pula terima anugerah papan kenyataan terbaik.Lagi satu penyertaan pakaian seragam terbaik.Siap dapat trofi dan sijil lagi.Alhamdulillah.Bangga sangat.Saya tulis ni pun untuk kenang-kenangan bila saya dah tua nanti..Bolehlah ceruta kat cucu cicit saya..haha..mesti diorang bangga kan dengan nenek diorang..hhaa.Boleh saya simpulkan kat sini kalau kita kerja kerana Allah,in sha Allah..Allah akan bersama kita.Lagipun perasaan ngantuk dan penat menanda kertas Sejarah tak hilang lagi.Tak sangka Allah bagi kesusahan,dia nak gantikan dengan kesenangan.

Ruginya pakai baju tak cantik hari ni..

Thursday, October 24, 2013

baby zaim 1 year old

Assalamualaikum..
Hai..rasanya dah kulat ijau dah blog ni..lama betul tak update..terlupa ada blog..ehehe..harini genaplah setahun usia anak saya yang ke3..selamat hari lahir anak umi..moga dirimu dalam lindungan Allah s.w.t selalu...doa umi sentiasa mengiringi perjalanan hidupmu..biarlah dirimu menjadi pemimpin yang berakhlak dan soleh,bijak sesuai dengan namamu muhammad zaim iskandar...amin ya robbal alamin..

Sunday, May 19, 2013

Tips menghadapi cuaca panas

Assalamualaikum..

Sekarang ni cuaca sangatla panas..jemur kain sekejap je dah kering,bukan setakat kering, malah dah boleh kira garing kalau dibiarkan berlama-lama.ehehe..Tapi jangan risau, guna lah serbuk cuci yang maintainkan colour walaupun dicuci beratus-ratus kali.

Saya sebenarnya nak beritahu tips-tips sempena menghadapi cuaca yang panas ni.Jangan lah pula kita persalahkan Pencipta kerana Dia tahu yang terbaik untuk umatNya..Saya dengar dalam radio hari tu, cuaca panas ni dijangka berterusan sehingga bulan September. Wallahua'lam..So, teman-teman yang sedang menggantikan puasa tu semoga terus bersabar dan beristiqamah ya menggantikan puasa.Yang belum ganti tu, cepat-cepatla ganti.Jangan diremehkan Rukun Iman yang ke-3 ni.

Antara tips yang dapat saya kongsikan:

  • minum air banyak-banyak (lebih 8 gelas sehari pun tak pe)air suam lagi digalakkan
  • pakai baju kain kapas(meresap peluh)..nilon tidak digalakkan..terutamanya untuk baby dan kanak-kanak
  • bagi yang hantar anak-anak ke rumah pengasuh atau nurseri, baju petang yang diberi seeloknya sleeveless ataupun baju pendek..tak yah lah beria bagi baju lengan panjang.kesian benar kat baby.
  • selalu check bawah leher baby..mana lah tau ada ruam yang tersembunyi
  • pakai cermin mata @rayban semasa keluar rumah
  • galakkan anak-anak bermain di dalam rumah
  • pantau kesihatan diri dan family yang tersayang
  • lagi??
Sehingga itu, sekian..wallahua'lam

Friday, May 10, 2013

Selamat Hari Ibu

Assalamualaikum..

Hari ni macam terharu sangat..Balik kerja tadi, ambil anak saya, Ain kat tadika dia.Tiba-tiba dia siap cakap, umi,close your eyes..masa tu, saya tak boleh agak lagi.Pastu dia cakap open your eyes and then dia jerit surprise..Memang surprise sangat.Tau tak, dia ada bagi kad kat saya dan cakap Selamat Hari Ibu, Umi.Wah, anak dara saya dah besar.Sekejap saja dah nak masuk 5 tahun. Comel juga la kad yang dia buat tu walaupun saya tahu itu adalah dengan bantuan gurunya.TQ anak umi..

Jadi, untuk semua ibu di seluruh dunia, di kesempatan ini saya ingin mengucapkan Selamat Hari Ibu kepada anda semua especially untuk ma saya Pn Samsiah bt Yussof dan buat mertua saya..berbanggalah menjadi seorang ibu.Buat anak-anak, hargailah jasa ibu anda selagi mereka masih ada..Pada yang sudah tiada, sedekahkanlah Al-Fatihah untuk mereka..amin...You make my life sweet too, my lil princess..
Inilah kadnya..



Saturday, May 4, 2013

Zoo Negara 2013

Assalamualaikum..

Sebenarnya saya dan famili ke zoo negara RAbu lepas..tapi baru nak cerita..asalnya en hubby ajak tengok iron man3.tapi tetap berdegil..nak juga ke zoo..maklumlah,sejak jadi orang KL hampir 7 tahun,tak pernah jejak lagi ke zoo negara..kalu zoo taiping dan melaka dah beberapa kali dah. Inilah orang kata gajah di depan tak nampak,kuman yang di seberang lagi nampak.

Memang pun ke zoo hari tu ada gajah..siap menyahtinjakan lagi bahan buangan depsn kami..ee,tak malu betul..kata anak saya yang umur 3 tahun..ok,habis pasal gajah..tiket ke zoo..mahal juga lah bagi orang yang biasa macam saya ni..dewasa=rm30..kanak2=rm6..so kami suami isteri dan 2 anak,dah rm 72..mak aii..tapi demi anak2 umi merelakannya..

Satu lagi,makanan pun mahal..1 scoop aiskrim kon tu Rm6..ish2..kalau beli tempat lain dah dapat 6 kon dah..hehe..okla..tapi kalau tak beli,anak2 lapar..tapi mahal..beli aje lah.

Sepanjang kat sana sume berjalan lancar..anak2 pun ok.dengar kata.kami tak naik train pun.berjimat..sambil excercise.lagipun cuaca redup hari tu..Alhamdulillah.anak2 sume happy..so ok la..dapat juga diorang belajar.Itulah cerita cuti saya.

Saturday, March 9, 2013

Mood:Pengaruhi Penghasilan Susu Ibu

Assalamualaikum..

Di saat entri ini ditulis, saya baru saja lepas pam susu..susu ibu lah. Ni saya nak cerita sikit pasal ajaibnya susu ibu ni..Dulu macam tak percaya..sekadar untuk perkongsian, mommies-mommies yang nak menyusu sepenuhnya susu ibu (fully bf)memang kena ambil pengajaran dari apa yang berlaku kat diri saya.

Last 2 week, memang saya rasa susu saya drop sangat..rasa dah frust dah nak bagi fully bf kat baby..usia baby sekarang baru 4 bulan.. tapi berkat nasihat dan sokongan dari suami, kawan-kawan yang sama-sama fully bf, saya rasa jadi semangat..

Melalui kajian yang saya buat ke atas diri saya, hehe..saya rasa punca susu saya drop/ kurang disebabkan oleh beberapa sebab.Antaranya:
  1. stress-nak kena observe
  2. bebanan kerja-sebenarnya sama la stress tu datang dari bebanan kerja yang terlampau..terlibat ngan kerja-kerja bilik apd dan pantun
  3. malas nak pam
  4. tak istiqamah-suka hati saya je bila nak pam ke tak nak..asal cuti tak pam
  5. penat-letak je kepala kat bantal terus pengsan (maklumlah,anak ramai)
Ni masa stok tengah banyak..
Jadi, bila saya rasa keadaan dah semakin pulih dan mulai minggu ni, semuanya dah reda dan beransur seperti biasa..saya dapat rasakan susu mengalir dengan mudah dan senang..syukur..kalau 2 minggu sebelum ni, nak dapatkan 5 oz pun susah..Kesimpulannya, mood sangat mempengaruhi pengeluaran dan penghasilan susu ibu..trust me ok..masa saya stress, suami cakap sebab stress la susu kurang..memang betul..so, ibu, mommie,umi semua jangan stress..selain tu,doa pun penting untuk penghasilan susu ibu yang banyak(surah al-baqarah, ayat 60).

Lagi, makan kismis banyak-banyak(actually masa tengah menaip ni pun, tengah kunyah kismis).minum susu segar(jarang-jarang=tak lalu tekak saya),ambil pil asi(berkesan kalau makan dengan betul), makan pisang, minum air masak(air suam lagi bagus)banyak-banyak..dan teruskan pam seperti biasa..tapi, ada satu lagi cara yang saya belum cuba iaitu ambil vco(minyak kelapa dara), nanti kalau berkesan saya cerita lagi yea..sehingga itu..wallahua'lam

Sunday, March 3, 2013

weekend

ASSALAMUALAIKUM..

Dua hari yang sangat sibuk..hari sabtu sekolah ganti..balik dari sekolah, saya dan suami ke seksyen 19,merayau-rayau kat butik baby..cari milk storage saja niat sebenarnya.tapi, bila terpandangkan stokin baby yang comel terus saya berkenan dan ambil.Harganya pun tidaklah mencekik darah sangat..stokin tu dinamakan 7 days socks..kiranya setiap hari kita boleh tau baby kena pakai stokin yang mana.dah memang tertulis dah hari kat stokin tu..tak yah pening-pening..sesuai juga untuk dijadikan gift.

7 days socks yang comel..
Hari ni pula sengaja ke pasar stadium s. alam untuk breakfast..rasanya semenjak ada baby baru ni, ni baru first time saya bawa dia ke pasar. kat stadium tadi saya beli beberapa helai baju untuk tiga-tiga angkasawan negara saya ni.maklumlah anak dah 3.kena adil bukan?Anak saya yang kedua biasala, mesti kena beli ultraman dan pistol ultraman..gambar-gambar jumper dan baju-baju lupa pula saya ambil.
model cilik menggayakan 7 days sock..
Balik dari pasar, simpan lauk-pauk kat freezer and then terus sambung perjalanan ke wholesale mydear dekat Puchong..boleh tahan juga ramai orang.inilah hasilnya.tiga barang menandakan 3 anak.kalau 5 anak tak taula..hehe.basikal untuk Zahin, walaupun sebelum ni memang dia selalu berebutkan basikal kakaknya.untuk dia sendiri tak pernah beli pun..play mat untuk baby yang baru pandai meniarap..untuk kakak pula, princess tent yang ada banyak-banyak bola..lebih kurang RM 300 juga la saya habiskan tadi untuk mereka.tak pe, minggu depan kita tak yah pegi mana-mana..save budget.
hasil-hasil dari mydear..
Nak tau barang apa yang paling mengujakan mereka?tentunya princess tent milik kakak.Zahin cuma memandang lesu basikal tu macam tak rasa apa-apa..padahal antara ketiga-tiga barang, beskal dia paling mahal.mungkin dah selalu dia naik basikal kakak.. tu yang dia tak rasa apa-apa..huhu..rasanya cuti dua hari ni tak cukup lah..nak cuti lagi..ok, sehingga itu...wallahua'lam.
princess tent kakak..okla, mereka happy..